Eğitim Endülüs Emevi Devleti Nerede Kuruldu? Kuruluş Tarihi, Yıkılışı, Eserleri Ve Özellikleri

Endülüs Emevi Devleti Nerede Kuruldu? Kuruluş Tarihi, Yıkılışı, Eserleri Ve Özellikleri

22.03.2022 - 16:33 | Son Güncellenme:

Endülüs Emevi Devleti, sıklıkla araştırılan devletlerden biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem teşkil eden devletler arasındadır. Bu bakımdan Endülüs Emevi devletinin nerede kurulduğunu öğrenebilir ve özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Endülüs Emevi Devleti nerede kuruldu? Kuruluş tarihi, yıkılışı, eserleri ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.

Endülüs Emevi Devleti Nerede Kuruldu Kuruluş Tarihi, Yıkılışı, Eserleri Ve Özellikleri

Endülüs Emevi Devleti, 756 senesinde günümüz İspanya sınırlarında kurulmuştur. Endülüs Emevi Devleti Müslüman bir devlettir.

Haberin Devamı

Endülüs Emevi Devleti Nerede Kuruldu?

Endülüs Emevi Devleti İspanya'da kurulmuş Müslüman bir devlettir. Şam merkezli olan Emevi Devleti Abbasiler tarafından sıkıldıktan sonra Abdurrahman Fırat üzerinden Filistin devletine kaçmıştır. Yemenliler ile işbirliği yaptıktan sonra El-Münekkeb'e ayak bastı ve Endülüs devletini yenilgiye uğrattı. Endülüs Emevi devletinin kurucusu Abdurrahman bin Muaviye bin Hişam olarak bilinmektedir. Kısa olarak kurucusu olan kişinin adı Ebül Muttarif olarak da bilinir. Hükümdarlık mühründe hükümdar için 'Abdurrahman Allah'a güvenir ve yalnızca Allah'a sığınır' yazılmıştır. Abdurrahman hükümdarın 33 yıldan fazla hüküm sürdüğü bilinmektedir. Devleti daima güçlü kılmak için bölgedeki tüm Müslümanları çevresinde topladı ve ordusunu güçlendirdi. Tarım ve sanayi bu dönemde gelişti.

Haberin Devamı

Kuruluş Tarihi, Yıkılışı, Eserleri Ve Özellikleri

756 yılında Abdurrahman tarafından kurulmuş olan Endülüs Emevi Devletinde kurucusu 33 yıldan daha fazla süre de tahtta kalmıştır. Abdurrahman hükümdarlığı süresinde ordu gelişmiş, tarım ve sanayi gelişmiş ve İstanbul'a kadar olan bir ticari ağ kurulmuştur. Ayrıca ülkeyi ve devleti daha fazla geliştirmek için yollar ve camiler de yaptırılmıştır. Endülüs Emevi Devletinin hükümdarları arasında Abdurrahman, Hişam, Hakem, 2. Abdurrahman, Muhammed, Münzir, Abdullah, 3. Abdurrahman, 2. Hakem, 2. Hişam, Muhammed, 2. Hişam, Süleyman Bin Hakem, Ali Bin Hammud, Kasım Bin Hammud ve Ümeyye bulunmaktadır. Endülüs Emevi Devleti günümüzdeki İspanya topraklarının üzerinde kurulmuştur.

Devletin sınırları Güneyde Cebelitarık boğazı ve Akdeniz, Batıda Atlas okyanusu, doğuda Katalonya ve Aragon, kuzeyde ise Neberre ve Cillikiye kadar uzanmıştır. 2. Hakem öldükten sonra devletin başına 12 yaşında olan oğlu geçmiştir ve devletin çöküş süreci başlamıştır. 2. Hişam'ın çocuk olmasından yararlanan Melik İbn Ebi Amir devletin başına geçti ve sonra da iki oğlu hükümdarlık yaptı. Devlet halifenin yönetiminden çıktığı için halk ayaklandı ve devlette karışıklıklar çıktı. 1031 senesinde Emevi sülalesi şehirden kovuldu ve şehirde bağımsızlık ilan edildi. Devletin eserleri arasında Altın Kule Caferiye Sarayı, Alkaza, Elhamra Sarayı, Kurtuba Ulucamii ve La Giralda yer almaktadır.