Eğitim Fakir Baykurt Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Fakir Baykurt Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

05.06.2021 - 03:41 | Son Güncellenme:

Fakir Baykurt Türk yazarlardan bir tanesidir. Son yıllarda en çok araştırılan yazarlar arasına girmeyi başarmıştır. Fakir Baykurt yazmış olduğu eserler günümüzde halen daha okutulmaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarlarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Son günlerde Fakir Baykurt ile ilgili araştırmalar da artmıştır. Peki Fakir Baykurt kimdir? Fakir Baykurt'un hayatı nasıldır? Fakir Baykurt'un yazmış olduğu eserlerin isimleri nelerdir? Fakir Baykurt'un edebi kişiliği ve edebi anlayışı nasıldır? İşte Fakir Baykurt ile ilgili tüm detaylar.

Fakir Baykurt Kimdir Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Fakir Baykurt'un Türk edebiyatına bırakmış olduğu en önemli eser Yılanların Öcü'dür.

Fakir Baykurt Kimdir?

Fakir Baykurt Türk yazar ve aynı zamanda bir sendikacıdır. Eserlerinde sürekli olarak köy hayatını anlatmış ve köylülerin sıkıntılarını eklemiştir. Fakir Baykurt Türk edebiyatı klasiklerine de girmiştir. Öğretmenler sendikasının başkanlığını da yapmış olan Fakir Baykurt Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına önemli eserler bırakmıştır.

Fakir Baykurt Hayatı

Fakir Baykurt 1929 yılında Burdur'da dünyaya gelmiştir. Çocukluğunun büyük bir kısmı Burdur'un Yeşilova ilçesinde geçmiştir. Yeşilova'da Akçaköy'de doğan Fakir Baykurt köy hayatını yakından tanımıştır. Annesinin adı Elif babasının adı da Veli'dir. 1936 yılında Akçaköy'de ilk kez eğitim hayatına başladı. Akçaköy ilkokuluna başlayan Fakir Baykurt, ilkokula başladıktan sonra babasını kaybetmiştir. Bundan dolayı eğitim hayatını burada yarıda bıraktı ve Balıkesir'e taşındılar. Balıkesir'de Burhaniye'de dayısının yanında dokumacılık yaptı. 2. dünya savaşının başlamasından sonra Fakir Baykurt'un dayısı askere çağrılmıştır. Bu dönemde de köye dönerek eğitim hayatına devam etti.

Eğitim hayatına devam ederken bir dönem çobanlık ve suculuk da yapmıştır. Daha sonra öğretim hayatı için Köy Enstitüsüne başlamıştır. Köy ensitüsüne başladığı yıllarda şiire ilgi duymuştur. Bu dönemde yazmış olduğu şiiri bir dergide de yayınlanmıştır.

Fakir Baykurt Eserleri

- Yılanların Öcü
- Keklik
- Amerikan Sargısı
- Irazcının Dirliği
- Onuncu Köy
- Yarım Ekmek
- Kaplumbağalar
- Yayla
- Yüksek Fırınlar
- Kara Ahmet Destanı
- Köygöçüren
- Çilli
- Karın Ağrısı
- Sınırdaki Ölü
- Efendilik Savaşı
- On Binlerce Kağnı
- Cüce Muhammet
- Bizim İnce Kızlar
- Dikenli Tel
- Efkar Tepesi
- Şamaroğlanları
- Yanıdm Ali
- Saka Kuşları
- Sarı Köpek
- Topal Arkadaş
- Kara Kale

Fakir Baykurt Edebi Kişiliği

Eserlerini köy edebiyatı hareketini kullanarak yazmıştır. Önde gelen temsilcilerden bir tanesidir. Toplumcu gerçekçi yazarlardan olup kendine özgü olan eser anlayışı ile yapıtlarını yazmıştır. Köy hayatını eserlerinde sıklıkla anlatmıştır.