21.05.2021 - 14:41 | Son Güncellenme:
Falez, oluşum bakımından dalga ve akıntı aşınım hareketlerine bağlıdır. Yüksek sahillere çarpan dalgaların toprağı aşındırmasıyla meydana gelir.
Falez Nedir?
Türkçe'ye Fransızcadan giren falez kelimesi, diğer adıyla yalıkar olarak da bilinir. Dünyadaki kıyıların yaklaşık 3/4'ü falezli kıyı tipine sahiptir. Yüksek kıyılara vuran dalgalar karadan parçalar kopmasına neden olurlar. Bu nedenle kıyılarda diklikler oluşur ve dalga alınmasıyla oluşan yüksek kıyı diklikleri falez olarak adlandırılır.
Falez, dalga erozyonu ve yamaç erozyonu gibi süreçlere bağlı olarak ortaya çıkan bir yer şeklidir. Ülkemiz Akdeniz ve Karadeniz kıyıları falez bakımından zengindir. Özellikle Karadeniz kıyıları, Türkiye'de falez oranının en yoğun olduğu bölgedir.
Falezlerin Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Falezler çeşit bakımından 5'e ayrılır. Bunlar; yalancı, ölü, canlı, dalan ve çift falez olarak adlandırılır.
Yalancı falez, tektonik hatlara bağlı olarak oluşan ve dalga aşındırmasıyla şekil alan dikliklere verilen isimdir. Ölü falez, havanın aşırı fırtınalı ve sert olduğu zamanlarda bile dalgaların ulaşıp çarpamadığı çok fazla gerilediğinden dalga etkisinden kurtulan falezlere verilen isimdir. Canlı falez ise, tersine dalga etkisi altındaki falezlerdir. Canlı falezlerde, dalga aşındırması karanın alttan oyulmasına ve çentik oluşumuna neden olur. Bu falez tipinde yerçekimi ve sel gibi hareketlerin de etkisi vardır.
Dalan, arada kalan aşındırma bölümü olmayan falezlere verilen isimdir. Dalanlarda, dalga ara bölge olmadan direkt çarptığı için kaya parçası hızla koparak denize dalar ve batar. Çiftlerin etek kısımlarında kaymış ya da yuvarlanmış büyük tümsekler bulunur.