Eğitim Fizibilite Raporu Nedir? Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır?

Fizibilite Raporu Nedir? Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır?

06.06.2021 - 04:44 | Son Güncellenme:

Fizibilite, Türk Dil Kurumuna göre yapılabilirlik anlamına gelmektedir. Projelerin seçilen kıstaslara uygunluğunun kontrol edilmesi anlamı taşımaktadır. Fizibilite raporu nedir? Fizibilite raporu nasıl hazırlanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fizibilite Raporu Nedir Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır


Fizibilite işlemi genel itibarı ile bir işe başlanmadan önce özetinin çıkarılması ve aşamalarının belirlenmesi işlemine verilen isimdir. Fizibilite raporu ise bahsedilen bilgilerin yer aldığı bir doküman olarak ifade edilebilir.

Fizibilite Raporu Nedir?

Projelerin, işletme politikalarına uygunluğunu anlamak için fizibilite raporlarına bakmak gerekmektedir. Fizibilite raporlarına göre projelerin, ekonomik, hukuki, teknik açılardan etkinliğinin araştırması yapılmaktadır. Araştırma neticesinde de konu ile alakalı bilimsel gerçeklerden bahsedilmektedir.

Fizibilite raporu ilk olarak projenin hayata geçirilip geçirilemeyeceği ile alakalı olarak araştırmaları barındırmaktadır. Sonrasında ise seçilen kriterlere uygunluğunun değerlendirilmesini içermektedir.

Yapılan araştırmalar dahilinde projenin yapılmasına karar verilirse o zaman fizibilite raporunda alternatif yaklaşımlar ile çözümlere yer verilmektedir.

Girişimlerin başarılı olmasının pek çok sebebi olabilmektedir. Fakat bir girişimin başarılı olmamasının en büyük sebebi planlama ve araştırma ile ilgili yetersiz kalınmasıdır. Fizibilite raporu planlama ve araştırma ile ilgili önemli bilgileri barındırmaktadır. Bu sebeple de girişimlerde mutlaka bulunması gerekmektedir.

Fizibilite raporu pazar, çevre ve müşteri bilgilerini de artırmaktadır. Bunun yanında iş ile ilgili sorunların çok daha çabuk bir şekilde fark edilmesine ve bu sorunların çözümünde bakılması gereken alanlara ışık tutmaktadır.

Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır?

Haberin Devamı

Öncelikle yatırım ile ilgili olarak genel bilgilere yer verilmesi gerekmektedir. Bunlar; istihdam kapasitesi, yatırım yeri, sabit yatırım tutarı, yatırımın geri dönüş süresi gibi bilgiler olabilmektedir.

Ekonomik Analiz: Bu bölümde fizibilite raporu ile yatırım yapılacak sektörün açıklanması gerekir. Sektöre yönelik sağlanmış olan destekler ile yatırım teşvik sisteminin incelenmesi gerekmektedir.

Teknik Analiz: Bu bölüm üçe ayrılır; kuruluş yeri, üretim teknolojileri ve insan kaynakları bölümüdür.

Finansal Analiz: Burada sabit yatırım tutarı ile yatırımın tahmini geri dönüş süresinden bahsedilmesi gerekmektedir.

Çevresel ve sosyal etkinlik analizi: Projenin çevreye olumlu ve olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.