Eğitim Frenulum Nedir, Ne İşe Yarar? Frenektomi Neden Olur?

Frenulum Nedir, Ne İşe Yarar? Frenektomi Neden Olur?

12.09.2022 - 16:51 | Son Güncellenme:

Dudak, dil ve yanak dokusunu birbirine bağlayan yumuşak bir doku vardır ve buna frenulum denir. Yanaklar ile dişin arasında, dilin altında ve alt orta kesici dişlerin arasında olabilir. Ağzın içinde birden fazla şekillerde bulunması mümkündür. Frenulum nedir ve ne işe yarar, frenektomi neden olur? İşte, tüm detaylar.

Frenulum Nedir, Ne İşe Yarar Frenektomi Neden Olur

Frenulum, çocuklarda dil bağına ve dilin hareket kısıtlamasına sebep olabilir. Eğer bu engellenmese konuşma bozukluğu ortaya çıkabilir.

Frenulum Nedir, Ne İşe Yarar?

Frenulum, dil ve dudak dokusunu birbirine bağlayan yumuşak dokuya verilen isimdir. Ağız içinde üst ve alt orta kesici olan dişlerin arasında, yanak ve arka dişlerin arasında dilin alt kısmında bulunur. Herkeste farklılık gösterebilen frenulum ağız içinde birden fazla şekilde de bulunabilir. Yalnızca dilin altında bulunmaz, üst dişler ile dudak, yanakta da arka bölgede olabilir. Bazı zamanlarda da frenulum çocuklarda dil bağına ya da dilin hareketinin kısıtlanmasına neden olabilir. Eğer önüne geçilmezse ileri dönemde bu diş eti, ortodontik sorun ya da konuşma bozukluğuna sebep olabilir.

Frenektomi Neden Olur?

Frenektomi, konuşma bozukluğu olması, diş hastalıklarının meydana gelmesi ya da estetik kaygılar ile uygulanabilir. Frenektomi kolay bir şekilde uygulanabilen bir işlemdir. Lazer yardımı ile gerçekleştirildiğinden herhangi bir kanama meydana gelmez. Frenulum normalde kalın ya da büyükse, dişlerin kenarlarına yakın ve bağlıysa frenektomi yapılması gerekir. Frenektomi işlemi ile frenulum alınır.