Eğitim Gakkoş Ne Demek? Gakkoş Kime Denir, Hangi Yöreye Aittir?

Gakkoş Ne Demek? Gakkoş Kime Denir, Hangi Yöreye Aittir?

09.03.2021 - 06:01 | Son Güncellenme:

Gakkoş kelimesini bilmeyen yoktur elbette, fakat yine de tam olarak gakkoş kelimesi ile ne anlatılmak isteniyor, bu kavram nedir sorusuna cevap olabilecek bilgileri sizler için derledik. Gakkoş ne demek? Gakkoş kime denir, hangi yöreye aittir? İşte, tüm detaylar.

Gakkoş Ne Demek Gakkoş Kime Denir, Hangi Yöreye Aittir

Gakkoş, yöresel bir kelimedir ve aslen anlamı "ağabey"dir.

Gakkoş Ne Demek?

Gakkoş sözcüğü yöresel bir tabirdir. Dadaş gibi bir yörenin insanlarının kullandığı bir kelime zamanla yaygın biçimde kullanılabiliyor. Dadaş ile Erzurumlu olan kişi anlatılmak istenir. İşte "gakkoş" kelimesi de böylesine yöresel çıkışlı bir kelime olmakla birlikte zamanla ülkenin her yerinde kullanılır hale gelmiştir. Gakkoş kelimesi Elazığ yöresel ağza ait bir sözcüktür. Elazığlılar "kardeş" ve "ağabey" anlamında gakkoş kelimesini kullanırlar.

Gakkoş kelimesi "gakoş" ya da "gakgo" biçiminde de kullanılabilmektedir. Kelimenin kökenine bakıldığında "garındaş" sözcüğünün zamanla farklılaşması ile oluştuğu görülmektedir.

Gakkoş Kime Denir? Hangi Yöreye Aittir?

Elazığ ilimizin yöresel ağzındaki bu gakkoş kelimesi zamanla farklı başka anlam da kazanmıştır. Ülke genelinde Elazığ yöresi kişilerine "gakkoş" şeklinde hitap edilebilmektedir. Gakkoş, halk arasında Elazığlıları anlatmak için de kullanılan bir sözcük olmuştur.