Eğitim Gerekçeli Karar Nedir? Hukukta Gerekçeli Kazar Yazıldı Ne Anlama Gelir?

Gerekçeli Karar Nedir? Hukukta Gerekçeli Kazar Yazıldı Ne Anlama Gelir?

09.03.2021 - 12:36 | Son Güncellenme:

Mahkemelerde halkın bilmediği birçok terim, birçok tanım kullanılabilir. Bilimsel her alanda alana göre özel kullanılan bir takım terimler bulunur. Hukuk alanında da “gerekçeli karar” terimi bulunur. Gerekçeli karar nedir? Hukukta gerekçeli kazar yazıldı ne anlama gelir? İşte hukukta kullanılan terimlerden bir tanesi olan gerekçeli karar terimi ve gerekçeli karar yazıldı cümlesi ile ilgili detaylar.

Gerekçeli Karar Nedir Hukukta Gerekçeli Kazar Yazıldı Ne Anlama Gelir

Gerekçeli karar nedir sorusu sık sık sorulan sorulardan biridir. Gerekçeli karar yargılama aşamasında olan kişilerin karşısına mutlaka çıkacak olan terimlerdendir. Aynı zamanda ciddi bir hukuki zemine sahiptir. Bu yazımızda gerekçeli kararın ne olduğu konusunda ve sürecin nasıl işlediği konusunda bilgi veriyor olacağız.

Haberin Devamı

 Gerekçeli Karar Nedir?

 Gerekçeli karar; mahkemenin, yargı sonucunda verdiği hükmü, hukuka bağlı olan hangi sebeplere dayanarak tesis etmiş olduğunu detaylıca açıkladığı, maddi olan vakalarla sonuç arsında kurulan mantıksal karara denilmektedir. Mahkemenin yargılama yapmasının sonunda davalı ile davacının istekleri, sonuçlarıyla ilgili verilen hükmü şüpheye yer kalamayacak şekilde taraflara net ve açık olarak belirtmesi gerekmektedir.

 Mahkeme net ve açık bir şekilde vermiş olduğu hukuki sonucun taraflara bildirilmesine ise hükmün tefhimi denilmektedir. Taraflara da tefhim edilmiş olan bu karar da tutanağa yazılmaktadır. Yazılan bu karara da kısa karar denilir. Kısa karar gerekçeli karardan hemen önceki aşamadır. Hakim talep sonucunda hükmün tefhiminin ardından hakim gerekçeli karar yazar.

Haberin Devamı

 Hukukta Gerekçeli Kazar Yazıldı Ne Anlama Gelir?

 Vatandaşların e devlet ya da UYAP üstünden yaptıkları sorgulamalarda “gerekçeli karar yazıldı” ile karşılaşabilir. Gerekçeli karar yazıldı demek davaya bakan hakimin mahkeme içinde taraflara tefhim etmiş olduğu hükmün fırkasına “ hangi hukuksal nedenlere” bağlı olarak ulaştığını göstermektedir.

 Kısa kararın gerekçeyle birlikte yazıldığını ifade etmektedir. Hakim tarafından yazılmış olan gerekçeli karar talep edildiğinde ilgili kişilere ve taraflara tebliğ edilir.