Eğitim Gılgamış Destanı - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Gılgamış Destanı - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

12.04.2023 - 10:15 | Son Güncellenme:

Gılgamış Destanı, M.Ö. 2.800 - 2.500 yılları arasında Akadca kaleme alınmıştır. Bu destanın en önemli özelliği, insanlık tarihinin en eski destanı olmasıdır. Tamamı yaklaşık 2900 - 3000 dize kadar olan destanın ancak üçte ikisi günümüze kadar ulaşmıştır. Bu yazımızda Gılgamış Destanının konusuna ve karakterleri hakkında ayrıntıları ile derledik.

Gılgamış Destanı - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

 Gılgamış Destanı ilk kez, 1855 yılında yapılan kazılarda gün yüzüne çıkmıştır. İlk kazı çalışmalarında sadece 3 tablet bulunmuşken, daha sonraki çalışmalarda 9 tablet daha bulunmuştur. Destanın eksik olan kısımları Sümerlilerin ve Akatların hüküm sürdüğü Ninova ve çevresinde aranmaya devam etmektedir. 

Haberin Devamı

 Gılgamış Destanı'nın Özeti Oku

 Gılgamış'ın annesi insan, babası ise Tanrı'dır. Bu nedenle Gılgamış, bir yarı Tanrı olarak dünyaya gelir. Gılgamış babasının ölümünden sonra tahta çıkar. Hem İran üzerinden Akdeniz'e hem de Mezopotamya'ya birçok sefer düzenleyen kral, ülkesinin sınırlarını genişletir. Böylece halkın da desteğini ve sevgisini kazanır.

 Destanın ikinci bölümünde Gılgamış, ölülerin nehre atıldığını gören Gılgamış, ölüm korkusuna kapılır. Kendisi bir yarı Tanrı olduğu için ölüme mahkumdur. Bu nedenle askerlerini de yanına alarak ölümsüzlüğü aramaya başlar. Yanında her zamanki gibi sadık yardımcısı Enkidu vardır. Ölümsüzlüğü bulmak için yedi tehlikeli dağı birer birer aşarlar. Karşılarına çıkan düşmanlarla savaşırlar. 

Haberin Devamı

 Bu esnada peşlerine ezeli düşmanı Huwawa ve askerleri düşer. Yapılan savaşta Huwawa, Gılgamış'ın ordusuna esir düşer. Ancak Gılgamış merhametli biri olduğu için onu affeder. Huwawa, Gılgamış'ın ölümsüzlüğü aradığını öğrenince onunla birlikte gelir. İki cesur kral, ne kadar çabalasa da ölümden kurtulamaz. 

 Gılgamış Destanı'nın Konusu 

 Bilinen en eski "yazılı destan" olan Gılgamış Destanında, Gılgamış adlı bir kralın seferleri, cesareti ve ölümsüzlüğü ararken yaşadığı serüvenler anlatılır.  

 Gılgamış Destanı'nın Karakterleri 

 1- Gılgamış 

 Destana ismini veren Gılgamış, Uruk'un Kralı'dır. Efsaneye göre Uruk'ta büyük bir tufan yaşanmıştır. Gılgamış ise tufandan sonra Kent Devleti'ni ele geçirmiş ve hükümdar olmuştur. Gerçekte ise Gılgamış, M.Ö. 2650 - M.Ö. 2635 yılları arasında hüküm sürmüş bir kraldır. Bu kralı diğer insanlardan üstün tutacak herhangi bir özelliği mevcut değildir. Ancak o dönemde söylenen ya da kaleme alınan destanlarda, insanlara, özellikle krallara ve hanedanlara insanüstü vasıflar yüklemek bir gelenektir. 

 Bu nedenle destanda da Gılgamış, yarı Tanrı yarı insan olarak anlatılmıştır. 

 2- Enkidu 

 Kral Gılgamış'ın sadık ve gözü pek yardımcısı. 

 3- Huwawa 

 Gılgamış'ın düşmanı. 

 Gılgamış Destanı'nın Sayfa Sayısı 

 Gılgamış Destan'ı 12 tablet ve 178 sayfadır.

 

Yazarlar