EğitimGirişik Birleşik Cümle Nedir, Nasıl Bulunur? Girişik Birleşik Cümle Örnekleri Nelerdir?

Girişik Birleşik Cümle Nedir, Nasıl Bulunur? Girişik Birleşik Cümle Örnekleri Nelerdir?

26.03.2021 - 04:25 | Son Güncellenme:

Herhangi bir olayı ya da durumu daha etkin bir şekilde anlatmak için girişik birleşik cümle kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu cümlenin nasıl yapıldığı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki girişik birleşik cümle nedir, nasıl bulunur? Girişik birleşik cümle örnekleri nelerdir? İşte bu konu hakkında merak edilenler.

Girişik Birleşik Cümle Nedir, Nasıl Bulunur Girişik Birleşik Cümle Örnekleri Nelerdir


Girişik birleşik cümle yan cümle ile temel cümlenin bir araya gelmesi üzerinden oluşturulur. Amaca bağlı olarak fiilimsiler üzerinden ele alınır ve buna göre hazırlanır. Bu yüzden nasıl yapıldığını örnekler üzerinden öğrenmek büyük öneme sahiptir.

Girişik Birleşik Cümle Nedir?

İçerisinde fiilimsi bulunan cümlelere girişik birleşik cümle denir. Bunlar arasında isim fiil, sıfat fiil ya da zarf fiil olabilir. Fiilimsinin yer almış olduğu cümle yan cümle olarak ifade edilir. Yüklemin bulunduğu cümle ise temel cümle olarak bilinmektedir.

Girişik Birleşik Cümle Nasıl Bulunur?

Girişik birleşik cümle adından da anlaşılacağı üzere genel olarak iki cümleden oluşur. Yani aslına bakılırsa her iki cümle içerisinde de bir yargı yer alır. Ancak bunlardan biri yan cümle diğeri ise temel cümle olarak bilinir. Girişik Birleşik cümle ise yan cümle olarak bilinmektedir. Yani fiilimsinin bulunduğu yer yan cümledir. Böylece bunu takip ederek cümle içerisindeki girişik birleşik cümleyi kolayca bulmak mümkündür.

Girişik Birleşik Cümle Örnekleri Nelerdir?

Girişik Birleşik cümle oluştururken örnekler; isim fiil sıfat fiil ve zarf ve üzerinden ele alınarak hazırlanabilir. Buna göre her biri üzerinden farklı örnekler yapılabilir.

‘’Seni soran kişi, şu muydu?’’ (Sıfat fiil)

‘’Havaların soğuması, tatilcileri üzdü.’’ (İsim fiil)

‘’Geldiğini duyunca, Hemen koştum.’ (Zarf fiil)

Bu şekilde görüldüğü gibi hem yan cümle hem de temel cümleyi bir araya getirerek girişik birleşik cümle oluşturulabilir. Bu iki cümleyi ayırmak için ise arada virgül kullanmak önemlidir.