Eğitim Göstermeye Bağlı Edebi Metinler Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Göstermeye Bağlı Edebi Metinler Nedir, Özellikleri Nelerdir?

20.05.2021 - 15:41 | Son Güncellenme:

Tiyatro, tarihi Antik Yunan'a kadar uzanan en köklü sanat dallarından biridir. Göstermeye bağlı edebi metinler arasında yer alan tiyatro oyunları kendi içerisinde ikiye ayrılır. Geleneksel Türk tiyatrosu Anadolu Selçuklu döneminde ortaya çıkmış ve Osmanlı döneminde gelişmiştir. Modern tiyatrodaki ilk eserler ise Yunan trajedileridir. Göstermeye bağlı edebi metinler nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Göstermeye Bağlı Edebi Metinler Nedir, Özellikleri Nelerdir

İlk modern tiyatro topluluğu 17. yüzyılda İtalya'da kuruldu. Farnese Tiyatrosu adı verilen bu topluluk, modern tiyatronun öncüsü kabul edilir.

Göstermeye Bağlı Edebi Metinler Nedir?

Geleneksel Türk Tiyatrosu

1- Meddah
2- Karagöz
3- Orta Oyunu

Modern Tiyatro

1- Trajedi
2- Dram
3- Komedi

Göstermeye Bağlı Edebi Metinler Özellikleri Nelerdir?

Modern Tiyatro

1- Trajedi

Ana karakterlerini Hades, Zeus, Medusa ve Hera gibi mitolojik kahramanlar oluşturur. Üç birlik kuralının geçerli olduğu trajedilerde tek bir olay anlatılır. Olaylar aynı gün içerisinde ve tek mekanda geçer. Zincire Vurulmuş Prometheus, Othello ve Hamlet trajedi türündeki oyunların en başarılı örnekleri arasında sayılır.

2- Dram

Dramlar türündeki oyunlarda mizahi unsurlar ön plandadır. Yer yer dramatik ögelerin de yer aldığı dramlar, konusunu günlük yaşamdan alır. Üç birlik kuralına uyulmayan bu oyunlar konu sınırlaması yoktur.

3- Komedi:

Komedilerde hem avam hem de elit kesimden karakterler yer alır. Dramatik olayların bile mizahi bir şekilde ele alındığı oyunlar genelde 3 perdelidir.

Geleneksel Türk Tiyatrosu

1- Karagöz - Hacivat

Osmanlı Döneminde, Ramazan Bayramında ve dini törenlerde sergilenen bu oyunu, Karagöz ile Hacivat'ın atışmalarından oluşur. Karagöz, hoş görüsü olmayan, cahil ve önyargılı bir tip iken Hacivat aydın kesimi temsil eder. Beberuhi, Kekeme, Zenne ve Deli de oyundaki diğer karakterler arasında yer alır.

2- Meddah:

Tek kişilik bir oyun olan Meddah, hem didaktik hem de eğlendiricidir. Sahnede bastonuyla yer alan anlatıcı, taklit yapar ve toplum içerisinde rahatsızlık duyduğu şeyleri mizahi bir dille eleştirir.

3- Orta Oyunu:

Ana karakterlerini Pişekar ve Kavuklu'nun oluşturduğu Orta Oyunu, 12. yüzyıldan beri sergilenen geleneksel oyunlarımız arasında yer alıyor.