18.05.2021 - 12:48 | Son Güncellenme:
Gül yetiştirmek ve yetiştirilen güllerden en fazla verimi almak için budama yapılmaktadır. Budama yapılmasındaki amaç gül fidanının uzun süre canlılığını kaybetmemesi ve güllerinin daha çok açmasını sağlamak içindir.
Gül Nasıl Budanır?
Gül fidanı ekildikten sonra bir sene sonrasında çiçeklenme mevsiminden sonra budama işlemine tabi tutulması gereken bir bitkidir. Budama işleminde keskin bir alet ile aşı bölgelerinin tam üst kesimlerinden kesilerek budama yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan budama işleminde hem güllerin daha fazla çiçek açması hem de gül fidanının taze kalması amaçlanmaktadır.
Gül bitkisi sarmaşık, yedi eren, kokulu, kokusuz gibi birçok çeşidi ve rengi bulunan bir bitkidir. Her gül fidanı hemen hemen aynı şekilde budanmaktadır. Budama işleminde kesilen dallar tekrar toprağa ekildiklerinde yeni sürgün verebilmektedir.
Güller Ne Zaman Budanmalı?
Güllerin budanması için güllerin çalı şeklini kaybetmeye başlaması veya gül üzerinde kalitesiz küçük güller oluşması budama yapılmasını gerektirmektedir. Gül bitkisinde daha az gençleştirme ihtiyaç olduğu dönemlerde ise şekil budanması denilen uygulama yapılmalıdır.
Gül budama zamanı kış mevsiminin sonu ve ilkbahar mevsiminin başlangıcı olmaktadır. Yediveren güller adındaki gül bakımında ise çiçeklenmiş ve solmuş güllerin sürekli temizlenmesi ve alınması gerekmektedir. Sene içerinde bir kez gül açan bitkilerin budanması ise çiçekleri söndükten sonra yapılmalıdır. Gül budama tekniklerinde kökten budama ve çiçek budama şeklindeki budama yöntemleri güllerin durumuna yani türüne göre değişik zamanlarda yapılmaktadır.