Eğitim Hi-Fi Nedir? Hi-Fi Sistem Ne İşe Yarar?

Hi-Fi Nedir? Hi-Fi Sistem Ne İşe Yarar?

31.03.2021 - 15:35 | Son Güncellenme:

Teknolojik gelişmeler ile doğru orantılı olarak kullandığımız aletler ve sistemlerde sürekli gelişmekte ve değişmektedir. Bu bağlamda gelişen birçok ses sistemleri bulunmaktadır. Kullanılan ses sistemlerinden bir tanesi de Hi-Fi sistemlerdir. Bu Hi-Fi sistemler ne anlama gelmektedir? Dinleyenlere nasıl bir müzik keyfi sunmaktadır? Hi-Fi hangi deyimin kısaltılmış halidir? İşte, Hi-Fi teknolojisi hakkında tüm detaylar.

Hi-Fi Nedir Hi-Fi Sistem Ne İşe Yarar

Hi-Fi, İngilizceden gelen bir terimdir. Açılımı "High-Fidelity" demektir. Bu ifadenin ilk iki baş harflerinin birleşmesi sonucu oluşmuştur. Türkçe karşılığı "Yüksek Sadakat" anlamına gelmektedir. Bu sistem kayıt olunan sesin birebir aslına uygun şekilde dışa vurulmasını sağlar.

Hi-Fi Nedir?

Seslendirmede bulunulan sanatçıların, ortaya çıkartmış olduğu albümlerini kayıt olunan şekilde dinlenmesi, Hi-Fi teknolojisi sayesinde olmaktadır. Burada herhangi frekans düzenlenmesi olmadan yapılan kaydı birebir dinleme çabası olmaktadır. Bu teknoloji sanki bir sahne performansı şeklini vermek için uygun bir sistemdir.

Hi-Fi Sistem Ne İşe Yarar?

Bu sistem sanatçıların orijinal ses kayıtlarını dinlemeye yaramaktadır. Böylece ses frekans dalgaları karışmadan dinlenebilir. Bu sistem bir sahne performansı tadı vermektedir. Bu sistem için bazı özelliklere dikkat edilmelidir.

- Sesin dinlenilmek istediği alanın büyüklüğü sistem için önemlidir. Hoparlörün büyüklüğü ve kapasitesi burada etkin rol oynar.
- Hoparlörlerin dinlenilmek istenen müziğin türünü destekler nitelikte olması gerekmektedir.
- Hoparlörden sonra sıra amplifikatöre gelmektedir. Bu cihaz ile cihaza bağlı tüm bileşenlerin arasında uyum olması gerekmektedir. Aksi halde istenilen müzik keyfinin alınmasında aksaklıklar ortaya çıkar.
- Aynı tip ürünlerin olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü farklı ürünler ses kalitesini etkileyebilmektedir.
- Her ne kadar ton ayarlama işine ihtiyaç duyulmasa da, bazen bu ayara ihtiyaç duyulabilmektedir.
- Hoparlörün dB değeri ile ohm ve watt gücü birbirlerine uyumlu olmalıdır. Bu husus daha bir teknik konuya kaçmaktadır. Ancak ses kalitesini belirleyen etmenler bu teknik değerlerin karşılığı olacaktır.