Eğitim Hikayenin Tanımı Nedir? Kısaca Hikayenin Özellikleri Ve Yapı Unsurları

Hikayenin Tanımı Nedir? Kısaca Hikayenin Özellikleri Ve Yapı Unsurları

04.05.2021 - 02:48 | Son Güncellenme:

Edebi eserler özelliklerine ve yapı unsurlarına göre iki ana grupta toplanır. Şiir türündeki eserlere manzum, düz yazıya ise mensur ya da nesir denir. Düz yazıda başlıca olay yazıları roman, hikaye, fabl ve masaldır. Giriş, gelişme, sonuç bölümünden oluşan ve romana göre daha kısa olan nesirler hikaye olarak adlandırılır. Hikayenin tanımı, özellikleri ve yapı unsurları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hikayenin Tanımı Nedir Kısaca Hikayenin Özellikleri Ve Yapı Unsurları

Hikayeler kendi içerisinde Çehov tarzı (durum), Maupassant tarzı (olay) ve modern öykü olarak üçe ayrılır. Üç türün yapı unsurları aynı olsa da özellikleri birbirinden farklıdır.

Hikayenin Tanımı Nedir?

Hikaye, ana ve yan karakterlerin başından geçenlerin belirli bir olay örgüsü içerisinde anlatıldığı kurgusal metinlerdir

Hikayenin Özellikleri ve Yapı Unsurları

Her iki serim, düğüm ve çözüm bölümünden olur. Serim bölümünde ana ve yan karakterler tanıtılır. Olayın geçtiği şehir ya da mekan betimlenir. Gelişme bölümünde olaylar gelişir. Sonuç bölümü de denilen çözüm bölümünde karakterlerin akıbetleri ve olaylar birbirine bağlanır. Hikayenin giriş - gelişme ve sonuç bölümüne olay örgüsü denir.

Karakterler de hikayenin diğer yapı unsurları arasında yer alıyor. Bazı öyküler tek bir karakterin izlenimlerini, düşüncelerini ve duygularını okura aktarırken bazı hikayelerde birden fazla ana karakter olabilir.

Hikayenin diğer yapı unsurları şu şekilde sıralanabilir:

Mekan: Örneğin İstanbul - Mecidiyeköy'de ya da bir apartman dairesinde geçen öykü. Bilinç akışı tekniğiyle yazılan modern hikayelerin bazılarında mekan belirsiz olabilir.

Zaman: Örneğin günümüzde ya da Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında geçen bir öykü.

Anlatıcı: Öyküler 1. ya da 3. tekil şahsın ağzından anlatılabilir.

3. Tekil Şahsın Ağzından Anlatılan Öykü:

''Cevdet, böyle soğuk bir havada dışarıya incecik bir kabanla çıktığına pişman oldu. Ancak evden uzaklaşmıştı. Bir an önce arkadaşlarıyla buluşacağı lokantaya ulaşmak için adımlarını hızlandırdı.''

1. Tekil Şahsın Ağzından Anlatılan Öykü:

''Hasta olduğum için o gün okula gidememiştim. Tüm gün evde kalıp ateşler içinde yattım. Bir ara dalmışım. Rüyamda kalabalık bir caddede tek başımaydım.''

Maupassant tarzı öykülerde olay örgüsü ön plandayken, Çehov tarzı hikayelerde okurlara karakterlerin düşünceleri ve izlenimleri aktarılır.