Eğitim Hiperpne Nedir, Neden Olur? Hiperpne Solunum Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hiperpne Nedir, Neden Olur? Hiperpne Solunum Tedavisi Nasıl Yapılır?

28.10.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

Solunum; ventilasyon, perfüzyon, difüzyondan oluşur. Solunum; dokuların ihtiyacı olan O2‘nin atmosfer havasından alveole, oradan kana ve kandan da diğer dokulara ulaşmasını, dokulardan CO2‘nin atmosfer havasına da atılmasını sağlar. Hiperpne nedir, neden olur sizler için derledik.

Hiperpne Nedir, Neden Olur Hiperpne Solunum Tedavisi Nasıl Yapılır

Kış hastalıklarının pek çoğu enfeksiyon; yani mikrobik hastalıklardan meydana gelir. Kış aylarında havanın soğuması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, hava kirliliğinin artması, özellikle de çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli çevreye bulaşması sonucunda ortaya çıkar.

Hiperpne Nedir?

Hiperne, solunum derinliğinin artması durumudur. Akciğerlerin O2 ve CO2 değiştirmek için yeterliliğini belirlemek amacı ile yapılır. Hiperne, normalde olduğundan çok daha fazla hava solumak anlamına gelir. Vücudunuzun daha çok oksijene ihtiyaç duyduğu tepkidir. Spirometri sayesinde de akciğerlere girip çıkan havaların akciğer hacim ve kapasiteleri belirlenir.

Hiperne Neden Olur?

Hiperne, normalden daha fazla solumak anlamına gelir. Hiperne, yaşamanız durumunda daha çok oksijene ihtiyacınız olabilir. Hiperne, aktivitenize ya da ortamınıza normal bir yanıt olarak ortaya çıkabilir. Hiperpne durumunda insanlar, daha hızlı değil de daha derin nefes alıyor. Egzersiz yaparken ya da yorucu bir şey yaptığınız zaman hiperne durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aynı zamanda çeşitli hastalıkla da ilişkili olabilir. Bunun nedenleri arasında ise;

Haberin Devamı

Egzersiz

Hasta

Anemi

Astım

Soğuk havaya maruz kalma

Panik atak

Metabolik asidoz

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)

Yüksek irtifada yer alır.

Hiperpne Solunum Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hiperne genellikle normaldir ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Hiperne için uygulanacak olan tedavi yöntemi, bu hastalığın altında yatan soruna göre değişir. Aldığınız oksijen miktarını sınırlayan bir asidozunuz, kalp rahatsızlığınız ya da enfeksiyonunuz varsa, sağlık uzmanınız bu durumu tedavi eder. Özellikle de baş dönmesi ve farklı şikayetleriniz varsa bir uzmana başvurmanız gerekir.