Eğitim Hürriyet Kasidesi Kimin Eseridir, Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Hürriyet Kasidesi Kimin Eseridir, Kısaca Özellikleri Nelerdir?

16.05.2021 - 04:11 | Son Güncellenme:

Tanzimat dönemi ile birlikte edebiyatımızda yenileşme hareketleri hız kazanmıştır. 6 yüzyıl boyunca devam eden Divan edebiyatından sonra, Şemsettin Sami, Namık Kemal ve Tevfik Fikret başta olmak üzere birçok yazar, Batılı anlamda eserler kaleme almıştır. Hürriyet kasidesi de bu dönemde yazılan en ünlü şiirlerin başında geliyor. Hürriyet kasidesi kimin eseridir, kısaca özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hürriyet Kasidesi Kimin Eseridir, Kısaca Özellikleri Nelerdir


Kaside Allah'ın sıfatlarını ya da padişahın meziyetlerini övmek için yazılan manzum eserlerin ortak adıdır. Osmanlı döneminde yaşayan yazarların şiirlerini topladıkları divanlarda da gazel ve kasidelere yer verilirdi.

Hürriyet Kasidesi Kimin Eseridir?

Hürriyet Kasidesi adlı şiir Namık Kemal'in eseridir. Sadece şiir değil, roman, öykü ve tiyatro oyunu türünde eserler de kaleme alan Namık Kemal, 24 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ'da doğdu.

Türk edebiyatının ilk romanları arasında yer alan Cezmi ve İntibah kitapları da yazara aittir. Bunun dışında Namık Kemal'in kaleme aldığı Vatan Yahut Silistre adlı eser, ülkemizde sahnelenen ilk tiyatro oyunudur. Gülnihal ve Zavallı Çocuk adlı eserler yazarın diğer kitapları arasında yer alıyor.

Hürriyet Kasidesi Kısaca Özellikleri Nelerdir?

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyatımızda farklı türde şiirler ve nesirler yazılmaya başlanmıştır. Hürriyet Kasidesi diğer kaside türlerinden farklı bir yapıya sahiptir. Normalde kasideler, padişah ve vezir gibi devletin ileri gelenlerini övmek için yazılırken, Hürriyet Kasidesi adlı şiirde o dönem Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu durum eleştirilir.

Didaktik bir üslupla yazılan kaside toplam 31 beyitten oluşur. Diğer kaside ve gazellerde olduğu gibi Hürriyet Kasidesinde de hem zengin uyak hem de redif kullanılmıştır.

Namık Kemal, bu şiirinde Osmanlı Devletinin, Avrupalı devletler karşısında esir konumuna düşmesini eleştirmiş ve hürriyetin hem devlet hem de millet için en yüksek fazilet olduğunu ifade etmiştir. Bu özelliği nedeniyle Hürriyet Kaidesi, sadece yapı olarak değil içerik bakımından da diğer kasidelerden ayrılır. Çünkü ilk defa bir kasidede 'hürriyet'' gibi soyut bir kavram methedilmiştir.

Yayımlandığı ilk günden bu yana büyük beğeni toplan Hürriyet Kasidesi, aruz ölçüsüyle ve Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır. Kaside ilk kez 1952 yılında sadeleştirilerek Türkçeye çevrilmiştir.