Eğitim İnelastik Talep Nedir, Neden Olur? İnelastik Talep Örnekleri Nelerdir?

İnelastik Talep Nedir, Neden Olur? İnelastik Talep Örnekleri Nelerdir?

30.10.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Arz talep üzerinden ele alındığı vakit bu konuda değerlendiren terimler arasında inelastik talep gelmektedir. Özellikle bu talep belli bir matematiksel işlem altında ele alınır ve hesaplanır. Peki İnelastik talep nedir, neden olur? İnelastik talep örnekleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen genel bilgiler.

İnelastik Talep Nedir, Neden Olur İnelastik Talep Örnekleri Nelerdir

 Özellikle müşteri tepkileri inelastik talep üzerinden önemli bir yer taşımaktadır. Çünkü inelastik talep ile beraber ortaya çıkan durum, ürün hakkında genel bilgiler sağlar. Daha doğrusu firmaların nasıl bir tepki göstermesi gerektiğine dair bilgiler verir. Bu bağlamda inelastik talep tanımı üzerinden önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

 İnelastik talep nedir?

 Herhangi bir ürün üzerinde yaşanan yüzdelik bir artış ve azalışlar sonra, tüketicinin bu ürünü alma miktarı noktasındaki değişim inelastik talep olarak bilinir. Örneğin herhangi bir üründe ’luk bir artış veya azalış gözlemlendiği zaman, eğer müşteri bu konuda %3’lük bir artış veya azalış gerçekleştirmiş ise inelastik talep yaşanmıştır. Yani bu şekilde yaşanan orantı ile beraber ürün üzerinden müşteri tepkisi olarak ifade etmek mümkün.

 İnelastik Talep Neden Olur?

 Özellikle merak edilen konulardan biri olarak inelastik talebin neden olduğu öne çıkıyor. Bu durum daha çok herhangi bir ürün üzerindeki yüzde artış veya azalış nedeniyle meydana gelir. Müşteri fiyatı çok bulması ya da daha az bulması üzerinden tepki verir. Bu tepki ise ürünü daha az alması ya da biraz daha fazla alması gibi bir durum şeklinde ifade edilir.

Haberin Devamı

 İnelastik Talep Örnekleri Nelerdir?

 Örnek alarak bir ürün üzerinde %20 fiyat artışı var ise, buna bağlı olarak müşteri bu ürünü artık oranında daha az almaya başlar. Yani yaşanan fiyat artışına bağlı olarak biraz daha düşük şekilde miktar satışı gerçekleşir. Bu da inelastik talep olarak öne çıkar.