Eğitim İntegral Nedir? Matematikte İntegral Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

İntegral Nedir? Matematikte İntegral Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

01.03.2021 - 15:30 | Son Güncellenme:

İntegral matematikteki en çok korkulan konulardan biridir. Ne olduğu çok iyi anlaşılamayan integral konusu bütün öğrencilerin gözünü korkutmaktadır. Ancak integral, belirli formüllerin izlenmesiyle ve mantığının oturtulmasıyla kolaylıkla çözülen matematik problemlerindendir. Peki integral nedir? Matematikte integral hesaplama işlemi nasıl yapılır? İşte korkulan integral konusundaki bütün detaylar.

İntegral Nedir Matematikte İntegral Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır

İntegral matematiğin temel konularından biridir ve belirli bir aralıktaki değişimi ifade etmek için kullanılır.

İntegral Nedir?

Türev ve integral matematiğin demirbaş konularındandır ve bu ikili arasında derin bir bağlantı bulunur. İntegral genellikle türevin tersi olarak ifade edilir. Türev, bir şeyin başka bir şeye göre olan değişim miktarını ölçerken; integral bir aralıktaki toplam biriken değişim miktarını ölçer.

Matematikte integralin iyi anlaşılması için öncesinde atılan matematik temelinin çok iyi olması gerekir. Bu durumda integralin anlaşılması için matematikte anlatılan ve bir önceki konu olan türevin de iyi anlaşılmış olması gerekir. Çünkü matematikte türev ve integral konuları birbirini takip eden ve birbirleriyle bağlantılı konulardır.

Matematikte İntegral Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Matematikte integral, bir f()x fonksiyonunu türev kabul ederek F(x) fonksiyonunu bulma işlemidir. Burada bulunan F(x) fonksiyonu verilen f(x) fonksiyonunun integrali olarak ifade edilir. İntegral Latince'deki "summa" kelimesinin baş harfi olan "∫" sembolüyle gösterilir. Bu sembol, sonsuz toplamı belirtir. Bu konu örneklerle daha iyi anlaşılabilir.

Örnek 1: ∫2dx işleminin çözümü nedir?

Cevap: İntegral türevin tersi olduğu için bu soru 2x + c şeklinde çözümlenir. Buradaki "c" sabit ve değişmeyen bir sayıdır.

Örnek 2: ∫√5dx integralinin çözümü nedir?

Cevap: İntegral sorularında integralin türevin tersi olduğunun unutulmaması ve çözüm işleminin bu şekilde yapılması gerekir. Burada çözüm √5x + c olarak çözümlenebilir.

İntegral konusunun daha iyi anlaşılması için bol bol soru çözümü yapılması önerilir.