06.11.2021 - 15:34 | Son Güncellenme:
İktisadi açıdan öne çıkması ile beraber iş kolu belli başlı bazı durumlara bağlı olarak ele alınır. Özellikle bu konuda birçok farklı sektör üzerinden değişik örnekler olduğunu ifade etmek mümkün.
İş Kolu Nedir?
İktisadi faaliyetlerin tasnifi neticesinde birbirine benzeyen ya da aynı mahiyette olan çalışma alanlarının bir araya getirilmesi iş kolu olarak ifade edilir. Bu doğrultuda işyerine girmiş olduğu iş kolunun tespiti noktasında belli başlı bazı unsurlar ele alınır. Özellikle burada hangi sendikanın faaliyet göstereceğini belirlenmesi noktasında önemli bir yer taşır.
İş Kolu Nasıl Öğrenilir?
En merak edilen konular içerisinde iş kolunun nasıl öğrenileceği geliyor. Bu konuda her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmış olduğu iş üzerinden iş kolunu öğrenme şansı elde etmektedir. Bunu sağlamak için ise e-devlet üzerinden T.C. kimlik ile giriş yapmak yeterlidir. Bu bölümde işe giriş bildirgesi yazmak suretiyle arama motoru üzerinden geçiş yapılmalıdır. Bu kısımda belge oluştur bölümüne tıklanır. Böylece Sonuç olarak kişinin hangi iş kolu üzerinde olduğuna yönelik bilgi açık bir şekilde ortaya çıkar.
İş Kolu Örnekleri Nelerdir?
Yönetmeliğe bağlı olarak ele alındığı vakit bu konuda birçok farklı iş kolu örnekleri öne çıktığını ifade etmek mümkün.
- Ağaç ve kağıt
- Avcılık ve balıkçılık
- Tarım ve ormancılık
- Banka ve finans ile sigorta
- Basın, Yayın ve gazetecilik
- Çimento, toprak ve cam
- Dokuma, hazır giyim ve deri
- Enerji
- Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı
- Genel işler
- Gıda Sanayi
Bu şekilde daha birçok farklı iş kolu ön plana çıkıyor.