Eğitim İşitme Testi Nasıl Yapılır? Odyometri Testinde Nelere Bakılır?

İşitme Testi Nasıl Yapılır? Odyometri Testinde Nelere Bakılır?

17.05.2021 - 04:32 | Son Güncellenme:

İşitme kaybı yaşadığını düşünen kimselerin mutlaka bir işitme testi yaptırması gerekmektedir. Özellikle sesleri duymada zorlanan kişilerin vakit kaybetmeden işitme testi yaptırmaları gerekir. İşitme testi odyometristler tarafından yapılır. İşitme testi nasıl yapılır? Odyometri testinde nelere bakılır? İşte, tüm detaylar.

İşitme Testi Nasıl Yapılır Odyometri Testinde Nelere Bakılır

İşitme testi yaptırmak sağlık açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında kişilerin herhangi bir sağlık problemi bulunuyorsa o zaman erken teşhis açısından da büyük önem taşımaktadır. Kulak ile ilgili sorun yaşayan kimselerin mutlaka işitme testi yaptırması gerekir.

İşitme Testi Nasıl Yapılır?

İşitme testine gerek olup olmadığına kulan burun boğaz doktorları karar vermektedir. Bu sebeple işitme ile ilgili problem yaşayan kişilerin mutlaka bir KBB doktoruna gitmesi gerekir.

İşitme testi sayesinde kişilerin işitme kaybının derecesini ölçmek mümkün olmaktadır. İşitme testi yaptıracak olan kişiler öncelikle ses yalıtımı olan bir odaya alınır. Burada dışarı ile bağlantısını kesmek için kulaklık takılmaktadır. Sonrasında ise kişinin eline bir buton verilerek kulaklıktan farklı frekanslarda sesler dinletilmektedir. Bu sesleri duyduğu zaman da butona basması istenmektedir.

Kulaklıktan verilen sesler az şiddetli çok şiddetli veya ince ya da kalın şekilde olabilmektedir. Bu işitme testleri odyometri testi olarak da bilinir. Kulaktaki ses kaybının test edilmesi amacı ile yapılmaktadır.

Odyometri Testinde Nelere Bakılır?

Odyometri testinde 500, 1000, 2000, 4000 Hz ortalamalarının alınması ile saf ses işitme eşiği belirlenmektedir. 25 dblik değerler normal kabul edilmektedir. Ancak 25 dbden yüksek olan değerlerde işitme kaybı olduğunu söylemek mümkündür.

Hafif işitme kaybı olanlarda 25 ile 40 db, orta dereceli olan işitme kayıplarında 41 ile 55 db, orta ileri işitme kayıplarında 56 ile 70 db, ileri derece olan kayıplarda ise 71 ile 90 db, çok ileri olan işitme kayıplarında ise 91 db üstü işitme kaybı meydana gelmektedir.