Eğitim İyonik Kristal Örnekleri Nelerdir?

İyonik Kristal Örnekleri Nelerdir?

16.06.2021 - 03:47 | Son Güncellenme:

Kimya derslerinin konuları arasında iyon konusu da bulunmaktadır. İyonların yapıları ve bağlarının konu anlatımları bu başlıklar altında yer almaktadır. İyonların göstermiş olduğu bir takım yapılarda bu konular arasında anlatılmaktadır. Bu yapıların içerisinde göstermiş olduğu kristal yapılar bulunmaktadır. Peki, iyonik kristal yapılar nelerdir? Bu kristal yapılara örnek olarak ne gösterilebilir? İşte, iyonların yapılarının özellikleri ve kristal örnekleri hakkında merak edilenler.

İyonik Kristal Örnekleri Nelerdir

İyonların iyonik bağlar ile bir arada bulunması ile birlikte oluşan katılara iyonik kristal katılar denilmektedir. İyonik kristaller zıt yüklü olarak bulunan iyonların elektrostatik çekim kuvvetleri ile birlikte birbirini çekmesi sonucunda bir araya gelmekte olan ZnF2, NaCl, KCl ve (SO4)2 gibi katılar bu iyonik kristallere örnek verilebilir.

İyonik Kristal Örnekleri ve Özellikleri

İyonik kristaller içinde sayılan NaCl bileşiğinde her bir sodyum katyonu anyon, klorür iyonu ve sodyum katyonu ile çevrilidir. Bu birimin sürekli tekrarlanması sonucu sodyum klorür kristalini oluşturmaktadır.
İyonik katıların CaS örneğinde olduğu basit yapılar içerebilir. Aynı zamanda Fe3[Fe(CN)6]2 gibi karmaşık yapılar içeren iyonik kristal katıları da bulunmaktadır. Bu katı kristallerin bağ yapıları sağlam olarak görülmektedir.

Katı haldeki iyonlar sabit şekilde olduğu için elektrik akımı iletmezler. Bununla birlikte suda çözündüğü zamanda veya erimiş halde iken iyonları serbest hale gelir bunun sonucunda da elektrik akımını iletir. İyonik kristallerin erime ve kaynama sıcaklıkları yüksektir ve serttir.

İyonik Kristallere Örnekler

İyonik kristali oluşturan tanecikler arasında iyonik bağlar bulunmaktadır. İyonik bileşikleri bir arada tutan güçlü etkileşimler olması sebebiyle iyonik bileşikler sert olmaktadır. İyonik kristallere örnekler:
NaCl, PbO, CaBr2, CaO, NaCl, KNO3, CaCl, MgSO4 ve CaO iyonik kristallere örnektir. Bu örnekler iyonik yapıların başlıca verilen örnekleri arasında sayılır. En sık rastlanan örnekler bu şekildedir.