Eğitim Kani Karaca Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölüm Tarihi

Kani Karaca Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölüm Tarihi

14.04.2023 - 11:36 | Son Güncellenme:

Tilavet geleneği ülkemizde çok yaygınlaşmamıştır. Bu geleneğin son temsilcisi olarak bilinen isim olan Kani Karaca, bu geleneğin de son temsilcisidir. İşte, tüm detaylar.

Kani Karaca Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölüm Tarihi

 1930 senesinde Adana'da doğan Kani Karaca, henüz bebekken bir kaza sonucu göremez hale gelmiştir. Buna rağmen daha ilkokul çağlarında aldığı Kuran dersi ile Kuranı hıfz etmiştir. Hafızlığının yanı sıra mevlithan da olan Kani Karaca'nın üvey annesi tarafından kıskançlıktan dolayı kör edildiği bilinir.

Haberin Devamı

 Kani Karaca Kimdir?

 1930 senesinde Adana'nın Adalı köyünde doğan Kani Karaca, 1950'ye kadar burada kalmıştır. Burada özellikle aldığı Kuran dersleri ile kendini oldukça fazla geliştirmeyi başarmıştır. Henüz ilkokuldayken Kuranı hıfz etmesi de bunun göstergesidir. 1950 yılında İstanbul'a gelerek akalan ömrünü burada geçirmiştir. Birçok hocadan birçok konuda dersler alan Kani Karaca, doğaçlama üstadı olarak da bilinirdi.

 Kuran, kaside, mevlit, gazel ve semailer de okuyarak birçok başarılı seslendirmeye imza atmıştır. Gözlerinin görmemesine rağmen yaşamı boyunca özellikle sesiyle ciddi başarılar elde etmiştir. Adana'da kaldığı süre boyunca aldığı eğitimler ve İstanbul'a geldiğinde imza attığı başarılar sayesinde oldukça başarılı ve yetenekli hafızlardan biri olmuştur.

Haberin Devamı

 Kısaca Hayatı ve Ölüm Tarihi

 İstanbul'a gelmesiyle birlikte, Adana'daki öğrenme aşkını burada da sürdürdü. Saadettin Kaynak'tan tavır dersleri aldı. Daha sonra Yeraltı Cami imamı olan Ali Üsküdarlıdan dersler alarak eğitimlerine devam etti. Başka hocalardan da özellikle dini musiki alanlarında dersler aldı. Radyo yayınları, konserler, öğretmenlikler ve çeşitli seslendirmeler yaptı.

 Ölümüne kadar Türk musikisinde çok çeşitli alanlarda birçok eser verdi. Özellikle Mevlana anma törenlerinin aranan ismiydi. Tilavet geleneğinin de son temsilcisi olan Kani Karaca, 29 Mayıs 2004 yılında Fatih'te bulunan evinde vefat etmiştir. 74 yaşında hayatını kaybetmesi oldukça ses getirmiştir.