Eğitim Kazai Rüşt Nedir? Kazai Rüşt Davası Şartları Nelerdir, Kimlere Açılabilir?

Kazai Rüşt Nedir? Kazai Rüşt Davası Şartları Nelerdir, Kimlere Açılabilir?

22.07.2022 - 01:57 | Son Güncellenme:

Kazai rüşt, anlam olarak yargısal erginlik demektir. Türk hukukuna göre 18 olarak belirlenmiş olan yetişkinlik yaşının mahkeme kararı ile kişilerde daha düşük bir yaş olarak belirlenmesidir. Kazai Rüşt mahkemesinin kabul etmesi halinde kişiler 15 ile 18 yaş arasında da yetişkin olarak kabul edilebilir. Kazai rüşt nedir ve dava şartları nelerdir sizin için derledik.

Kazai Rüşt Nedir Kazai Rüşt Davası Şartları Nelerdir, Kimlere Açılabilir

Henüz 18 yaşına gelmemiş kişiler tüm şartları karşılarsa kendi ve velilerinin izinleriyle 15 yaşını geçince kazai rüşt mahkemesine başvurabilir. Mahkeme kabul ederse 15 yaşı geçince yetişkin olarak kabul edilebilir. 

Haberin Devamı

 Kazai Rüşt Nedir?

 Kazai rüşt yargısal erginlik demektir. Türk hukukuna göre kişilerin erginlik yaşı 18 olarak belirlenmiştir. Yargısal erginlik ise kişinin 18 yaşını doldurmadan önce mahkeme kararı ile ergin kabul edilmesi demektir. Kazai rüşt işlerini çevirebilecek olgunluktaki ve hayatını düzenleyebilecek yeterlilikteki kişilerin alabileceği bir karardır. Bu kişilerin en az 15 yaşında olmaları ve velisinin onayında kazai rüşt alınması gerekir. 

 Kazai Rüşt Davası Şartları Nelerdir, Kimlere Açılabilir?

 Kazai rüşt, 18 yaşına gelmeden kişilere reşitlik verilmesi anlamındadır. Kazai rüşt davasının açılması için bazı şartlar vardır. Bu şartlar arasında kişinin 15 yaşını tamamlamış olması, kişinin kendi talebinin olması, velinin izninin alınması ve deneyim makamının izninin olması vardır.

Haberin Devamı

 Verilecek olan kazai rüşt kararının küçüğün menfaatine uygun olması da önemlidir. Mahkemeye başvuru yapılan tarihte kişinin 15 yaşını geçmiş olması şartı vardır. Kazai rüşt kararları ile Aile mahkemeleri ilgilenmektedir. Fakat kazai rüşt kararının verilmesi çekişmesiz bir yargı işidir.