Eğitim Kılcallık Nedir, Nelere Bağlıdır? Kılcallık Örnekleri Nelerdir?

Kılcallık Nedir, Nelere Bağlıdır? Kılcallık Örnekleri Nelerdir?

09.03.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:

Fizik ve kimya alanında yapılan deney ve testler ile günlük hayatımızda karşılaştığımız bazı olaylarda kılcallık teriminin karşılığı görebilmekteyiz. Bu bağlamda kılcallığın tam olarak ne olduğu, nasıl açıklandığı ve günlük hayatta ne gibi olaylar ile karşılaşıldığı merak edilmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Kılcallık Nedir, Nelere Bağlıdır Kılcallık Örnekleri Nelerdir

 Kıllacallık, sıvıların çap ölçüsüne göre yükselmesi ya da alçalmasını ifade eden bir terimdir. Özellikle yapılan deneylerde, deney tüplerinin çapının farklılık gösterdiğini ve içine eklenen sıvıların seviyelerinin farklı olduğunu gözlemlemek mümkündür. İşte bu tamda kılcallık terimi ile ilgilidir.

Haberin Devamı

Kılcallık Nedir, Nelere Bağlıdır?

Çap bakımından değişik ebatlarda olan kapların içine dökülen sıvıların, kabın çapına göre yükselmesi ve azalması bize kılacallık değerini vermektedir. Böyle bir durum ile karşılaşmanın sebebi, sıvının ve kullanılan kabın moleküler yapısı ile bu moleküller arasında ki kuvvetlerden kaynaklanmaktadır. Yani kılcallık sebebini hem kabın şekline bağlayabiliyorken, hem de sıvının ve kabın molekül yapılarına da bağlayabiliriz.

Kılcallık Örnekleri Nelerdir?

Günlük hayatta karşılaştığımız kılcallık örneklerini şu şekilde ifade edebiliriz:

- Bitkilerin yapraklarına su ulaşmasını ilk örnek olarak verebiliriz. Bilindiği üzere ağaçlar büyüklüklerine göre değişiklik göstermektedir. Sadece ağaçların kökünün ve gövdesinin suya ihtiyacı yoktur. Yapraklarının da su ihtiyacı olmaktadır. Ağaçlarda insanlar gibi dolaşım sistemi olmadığından yapraklara su sistem üzerinden de verilememektedir. Ama kılcallık olayı sayesinde bütün yapraklara su iletilebilmektedir.

Haberin Devamı

- Peçete ve süngerlerin suyu emmesi olayı: Burada nasıl ki sıvı ilgili maddenin bir bölümüne değiyor ama tüm bölümü kaplıyorsa, bu da bize bir kılcallık örneğini vermektedir.

 - Çayın içine atılan küp şekerin de tamamen çay ile kaplanmasına da bu örneği verebiliriz. Çay kılcallık olayı sayesinde şekerin içerisinde ilerler ve tamamına kaplar.