05.11.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:
Kimyasal bağlar maddelerin temel yapısını oluşturan ve meydana getiren unsurlar içerisinde yer alır. Özellikle maddeyi oluşturan yapıların bir arada kalmasını sağlayan unsur olarak da öne çıkar.
Kimyasal Bağ Nedir?
Atomları bir arada tutan ve aynı zamanda birbirlerine bağlanmalarını sağlayan kuvvet atom olarak ifade edilir. Bu doğrultuda farklı çekirdek atomların bir araya gelmesiyle oluşan birçok değişik kimyasal bağ bulunmaktadır. Özellikle kuvvetli bir bağ olması ile beraber maddelerin bütün olarak kalmasına imkan tanır.
Kimyasal Bağ Nasıl Oluşur?
Atomların birleşmesi ile beraber elektron dağılımında değişmeler meydana gelir. Bu değişimin sonucu ile beraber ise kimyasal bağ oluşumu sağlanır. Tepkimeye girmiş olan elementlerin birinin atomu, elektron kaybetmesi ile pozitif yüklü iyonlara dönüşür. Diğer elementlerin atomları ise kazanmak suretiyle negatif yüklü iyonlara dönüşmektedir. Bu şekilde meydana gelen kimyasal bağ oluşumu ile beraber madde güçlü bir şekilde bütün olarak kalır.
Kimyasal Bağ Çeşitleri Nelerdir?
Farklı özellikleri ve yapıları ile beraber günümüzde birçok değişik kimyasal bağ çeşidi bulunur. Maddeyi bir arada tutan yapı olarak da öne çıkan kimyasal bağlar, bu doğrultuda amaca uygun şekilde değişkenlik gösterir.
- İyonik bağlar
- Kovalent bağlar
- Metalik bağlar
Bu şekilde öne çıkan farklı çeşitler ile beraber değişik maddelerin oluşumu ve bir arada tutulması sağlanır. Özelliklede elektronların bir atomdan diğerine aktarılması ile beraber ortaya çıkan kimyasal bağ çeşitleri olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan yine metal ve alaşımlar da bulunan bağlar üzerinden de farklı çeşitler olduğunu ifade etmek gerekir.