Eğitim Koma Pozisyonu Nedir, Nasıl Olur? Koma Pozisyonu Hangi Durumda Verilir?

Koma Pozisyonu Nedir, Nasıl Olur? Koma Pozisyonu Hangi Durumda Verilir?

25.05.2021 - 12:08 | Son Güncellenme:

Kişinin herhangi bir kaza veya travma durumunda kusmaması ve soluk alıp vermesinin tıkanmaması için uygulanan acil yardım pozisyonlarının koma pozisyonu gelir. Koma pozisyonunun amacı, soluk alıp vermeye devam eden kazazedenin soluk yolunu engelleyici herhangi bir durum oluşturmamak ve bu sayede yaşamsal faaliyetlerinin sona ermesini engellemektedir. Peki detaylı anlatımıyla koma pozisyonu nedir, nasıl olur? Koma pozisyonu hangi durumda verilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Koma Pozisyonu Nedir, Nasıl Olur Koma Pozisyonu Hangi Durumda Verilir

Kazazedelerin soluk alıp vermeye devam etmesi durumunda kusma ve nefes almayı engelleme gibi durumları ortadan kaldırmak için uygulanan pozisyonun adına koma pozisyonu adı verilir. Koma pozisyonu omurga yaralanmalarında ve kafatası zedelenmelerinde uygulanmamaktadır.

Haberin Devamı

 Koma Pozisyonu Nedir?

 Bir kazazede yaralanma, travma vb. nedenlerden dolayı soluk alıp vermeye devam etse dahi kusma belirtileri gösterebilir. Bu durum kusmuğunu yutması nedeniyle nefes yolunu engelleyen bir unsurdur. Hastanın yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için alınan bu pozisyonuna koma pozisyonu adı verilir.

 Koma Pozisyonu Nasıl Olur?

Koma pozisyonu için öncelikli olarak kazazedenin güvenliğini oluşturmaya uygun bir zemin hazırlanır.

Kazazedenin baş bölgesi kolu ile paralel halde tutulma şekline getirilir ve uygulamayı yapacak kişiye yakın şekilde tutulur.

Kazazedenin uzakta kalan kolu uygulamayı yapan kişiye yakın noktada olan omuz bölgesine yerleştirildikten sonra dirsekten destek alınır.

Haberin Devamı

Dik bir açı ile uzakta kalan bacağı katlanır.

Kazazedeyi sarsmadan omuz veya kalça altı bölgesinden uygulamayı yapan kişiye doğru çevirme işlemi yapılır. Dirsek ve diz yerde olmalıdır.

Bacağı hafif bir biçimde karın bölgesine çekilir.

İlgili sağlık ekibinin gelmesi beklenir.

Koma Pozisyonu Hangi Durumda Verilir?

 Koma pozisyonu ani bir şok ve bayılma pozisyonlarında bilincinde bozukluk olan hastalara uygulanır. Alkol veya şeker koması, baş darbeleri, uyuşturucu koması gibi durumlara da verilmektedir. Koma belirtisi gösteren herkes için yapılabilen bir acil durum uygulamasıdır.