Eğitim Konjonktürel İttifak Nedir? Tarihte Konjonktürel İttifak Örnekleri Nelerdir?

Konjonktürel İttifak Nedir? Tarihte Konjonktürel İttifak Örnekleri Nelerdir?

04.03.2021 - 03:01 | Son Güncellenme:

Dilimize Fransızcadan geçmiş olan konjonktür kelimesinin orijinali ''conjoncture'' şeklinde yazılır. Türkçe karşılığı topludurum olan bu terim, I. Dünya Savaşından sonra yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Konjonktürel, o anki şartları ve parametreleri göz önünde bulundurarak geleceğe dair çıkarımlarda bulunmak anlamına gelir. Konjonktürel ittifak nedir? Merak eden okurlar için tarihte konjonktürel ittifak konusunu örnekleri ile birlikte derledik.

Konjonktürel İttifak Nedir Tarihte Konjonktürel İttifak Örnekleri Nelerdir

Her devletin dış politikasını belirleyen belli başlı faktörler vardır. Bu faktörlerin başında ekonomik çıkarlar, sınır güvenliği ve güç ilişkileri yer alır. Konjonktürel ittifakların kurulma amacı da karşılıklı çıkar ilişkisine dayanır. Birçok devlet, bu tür ittifaklar kurarak sınırlarını genişletmiş, girdiği savaşlardan galip ayrılmış ve toprak bütünlüğünü korumuştur.

Konjonktürel İttifak Nedir?

Devletlerin ülke güvenliğini sağlamak ve ekonomik çıkarlarını gözetmek için yaptıkları ittifaka, konjonktürel ittifak adı verilir. Bu tür ittifaklar, ülkelerden birinin mevcut durumu değiştiğinde dağılır.

Tarihte Konjonktürel İttifak Örnekleri Nelerdir?

1- İtalya - I. Dünya Savaşı

1. Dünya Savaşı 28 Temmuz 1914 tarihinde başladı. 1913 yılında İttifak Devletleri içerisinde yer alan İtalya, savaş başlar başlamaz taraf değiştirerek İtilaf Devletlerine katıldı. Rusya ve Britanya İmparatorluğu ile ittifak kuran İtalya, savaştan galip ayrıldı. İtalya hükümetinin planlı bir şekilde taraf değiştirmesi, konjonktürel ittifaka örnek olarak gösterilebilir.

2- Osmanlı İmparatorluğu - I. Dünya Savaşı:

19. yüzyılda katıldığı birçok savaşı kaybeden Osmanlı İmparatorluğu, sırayla duraklama ve gerileme dönemine girdi. Hem savaşlarda kaybettiği toprakları kazanmak hem de ekonomisini düzeltmek için I. Dünya Savaşında Almanya ile ittifak kurdu.

3- Rusya ve Almanya - İkinci Dünya Savaşı

II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler ile Josef Stalin'in imzaladığı saldırmazlık anlaşması da konjonktürel ittifaklardan biridir. Daha sonra Almanya, antlaşmayı ihlal ederek Rusya'ya saldırmıştır.