Eğitim Krem Tartar Nedir, Ne İşe Yarar? Krem Tartar Nerelerde Kullanılır?

Krem Tartar Nedir, Ne İşe Yarar? Krem Tartar Nerelerde Kullanılır?

25.02.2021 - 01:29 | Son Güncellenme:

Krem tartar, pastacılık sektöründe kullanılan bir malzemedir. Birçok tatlının hammaddesini oluşturuyor. Özellikle pasta ve tatlı yapımında kullanılıyor. Kıvamında ve lezzetli pastalar hazırlamak için gerekli olan malzemelerdendir. Krem tartarın ne olduğunu tam olarak öğrenip, mutfağınızda doğru şekilde kullanabilirsiniz. Krem tartarın ne olduğunu, ne işe yaradığını, nerelerde kullanıldığını sizler için derledik.

Krem Tartar Nedir, Ne İşe Yarar Krem Tartar Nerelerde Kullanılır

Krem tartar, kimyasal bir maddedir. Pastacılık sektöründe kullanılmasıyla birlikte sağlık açısından birçok faydaları bulunuyor. Sigara içenlerde, nikotinin kısa sürede vücuttan atılmasını sağlar.

Krem Tartar Nedir?

Krem tartar, büyük şarap kutularının dibinde biriken, alkol içermeyen bir maddedir. Üzüm suyunun fermantasyonu sırasında fıçıların içinde kristalleşiyor. Kimyada potasyum hidrojen tartaret (kc4h5o6) olarak bilinir. Bekletilmiş şarap üzerinde biriken ham kaymak toplanır. Ham kaymak saflaştırılarak; beyaz, kokusuz, asidik bir toza dönüştürülür.

Krem tartarın pudra şekerini andıran bir görüntüsü ve dokusu bulunuyor. Beraberinde kullanıldığı bazı ürünlerle etkileşime girer. Kabarma, kıvam tutma gibi özelliklere sahiptir.

Krem Tartar Ne İşe Yarar?

Krem tartarın kıvam ve mayalayıcı özelliği bulunuyor.
- Kıvam özelliği sayesinde çırpılan yumurtaların sönmemesi için kullanılır.
- Mayalama özelliği sayesinde şarap, pasta, tatlı yapımında hızlı mayalanmayı sağlar.
- Sodayla birleşerek kabartma tozunu oluşturuyor.
- Şekerlemelere, şekerle kaplı ürünlere daha kremsi bir doku veriyor.
- Yumurtanın ısıya direncini artırıyor.
- Şeker şuruplarının kristalleşmesini önlemeye yarıyor.
- Nikotinin dışarı atılmasına, tansiyonun düşürülmesine, enfeksiyonlara, cilt sorunlarına, sivilcelere iyi geliyor.

Krem Tartar Nerelerde Kullanılır?

1- Lokum ve kabartma tozu üretiminde,
2- Şarap yapımında,
3- Fırın ürünlerinin mayalanmasında,
4- Şeker şuruplarının kristalleşmesini önlemede,
5- Şekerleme, tatlı sektöründe,
6- Sebzeleri haşlarken renklerinin kaybolmaması için,
7- Metal eşyaların, yaşam alanlarının temizliğinde,
8- Alternatif tıp alanında,
9- Karınca, böcek gibi hayvanların evlere girmemeleri için kullanılır.