Eğitim Külli İrade Ve Cüzi İrade Nedir? Külli İrade Ve Cüzi İrade Örnekleri Nelerdir?

Külli İrade Ve Cüzi İrade Nedir? Külli İrade Ve Cüzi İrade Örnekleri Nelerdir?

15.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Külli irade nedir? Cüzi irade nedir? Külli irade ile cüzi irade arasındaki farklar nelerdir? Külli irade ne anlamda kullanılmaktadır? Cüzi irade nasıl kullanılır? Kimler cüzi irade sahibidir? Cüzi irade ve külli irade örnekleri nelerdir? Bir işi yapmak cüzi irade midir? Kader konuları külli irade ile mi belirlenmektedir? Külli irade nedir ve cüzi irade nedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Külli İrade Ve Cüzi İrade Nedir Külli İrade Ve Cüzi İrade Örnekleri Nelerdir

 İnsanlar için yaşanılan olayların kaynaklarının kadere bağlanması ve başlarına ne gelirse kaderden bilmek külli irade ve cüzi irade konularını tam olarak bilmemekten kaynaklanmaktadır. Kader olarak Allah’ın yazdığı kaderin varlığı kişiyi günah yapmaya veya zorluklara sıkıntılara sürüklememektedir. Kader inancı külli irade ve cüzi irade konuları oldukça değerli konular olup tam olarak anlaşılabilmesi gereken iman noktaları ortaya koymaktadır.

Haberin Devamı

Külli İrade Nedir?

Külli irade Allahu Teala’nın belirlediği kulun seçmediği ve kader olarak yaşadığı irade olarak açıklanmaktadır. Bu manada Allahu Teala hiçbir kuluna zulüm ve eziyet etmek istememektedir. Kullarını imtihan etmek için bazısını yoksul bazısını zengin var etmektedir. İnsanlar inkar noktasında başlarına gelen her durumu Allah’ın yazdığı kader olarak düşünmektedir. Oysaki kader Allahu Tealanın külli iradesiyle yaşamın ana hatlarını var etmesiyle mümkün olan bir iradedir.

Cüzi İrade Nedir?

Cüzi irade kulun Allah’ın yaratmış olduğu yaşam çizgisinde istediği yöne gidebilmesi istediği seçimleri yapabilmesi anlamına gelmektedir. Kul isterse iyi yolu isterse kötü yolu tercih edebilmektedir.

Haberin Devamı

Külli İrade Ve Cüzi İrade Örnekleri Nelerdir?

Cüzi iradede kişinin niyetlerine göre Allahu Teala iyi ve kötü seçeneklerin yolunu açmaktadır. Öyle ki kişi içerisinden bir iyilik yapmak geçirirse karşısına iyiliğe muhtaç olanı da gönderen Allahu Teala’dır. Örneğin kul kötü bir amel yapmak istese hırsızlık yapmak istese hırsızlık için oluşan ihtimalleri de yaratan Allahu​ Teala’dır. Allahu Teala imtihan için kulunun istediği tüm yollara ulaşması fırsatını yaratmaktadır. Cüzi iradeye sahip olan kul ister de dua ederek iyi ameller işler veya inkar ederek kendini tamamen kötü yolları tercih etmektedir.