Eğitim Lityum Karbonat Nedir, Ne İşe Yarar? Lityum Karbonat Hangi Besinlerde Bulunur?

Lityum Karbonat Nedir, Ne İşe Yarar? Lityum Karbonat Hangi Besinlerde Bulunur?

01.03.2022 - 16:42 | Son Güncellenme:

Lityum karbonat, başta manik depresif ve kaygı bozukluğu olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılan inorganik bir tuzdur. Bu tuz, bazı besinlerde doğal olarak bulunurken, laboratuvar ortamında da üretilebilir. Formülü "Li2CO3" şeklinde yazılan lityum karbonat, beyaz toz şeklindedir. Diğer tuzlardan en önemli farkı kokusuz olmasıdır. Lityum karbonat nedir, ne işe yarar ve hangi besinlerde bulunur detayları ile derledik.

Lityum Karbonat Nedir, Ne İşe Yarar Lityum Karbonat Hangi Besinlerde Bulunur

Lityum karbonatın 300 mg'lık kapsülleri eczanelerde reçeteli satılmaktadır. 

Haberin Devamı

  Lityum Karbonat Nedir? 

 Lityum Karbonat, duygu durum bozukluğu olan hastaların tedavisinde kullanılan bir bileşiktir. 

 Lityum Karbonat Ne İşe Yarar?

 Lityum karbonat günde en fazla 2400 mg. kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç, kendisine çift uçlu bipolar bozukluğu teşhisi konan hastaların tedavisinde kullanılır. İlaç, depresif dönemden manik dönemde kullanılır. Bipolar bozukluğu olan kişilerde görülen, aşırı heyecan, coşku ve uykusuzluk gibi semptomların dengelemesinde etkilidir. 

 Lityum karbonat, özellikle anti-depresan türü ilaçların sonuç vermediği durumlarda kullanılır. İlaç, günde en az bir kapsül, yani 300 mg. alınır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde kullanım dozu ve miligramı, doktor gözetiminde arttırılabilir. İlacın etki etme süresi ise 1 - 2 hafta arasında farklılık gösterir. 

Haberin Devamı

 Lityum Karbonat Hangi Besinlerde Bulunur?

 Lityum karbonat, günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz besinlerde bulunur. En fazla lityum karbonat bulunan yiyeceklerin başında çavdar ekmeği gelir. Bunun dışında domates, salata, patates ve patlıcan gibi çokça tüketilen sebzelerde de lityum karbonat mevcuttur.