Eğitim Maf Sensörü Nedir , Ne İşe Yarar? Maf Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Maf Sensörü Nedir , Ne İşe Yarar? Maf Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

14.09.2022 - 01:52 | Son Güncellenme:

Maf sensörü, diğer adıyla hava akış sensörü olarak bilinir. Araçların belli bir yerine yerleştirilmiş olan elektrikli bir cihazdır ve havayı ölçmeye yarar. Bu sensör hava filtresi ile gaz kelebeğinin arasında yer alır. MAF sensörü nedir, ne işe yarar ve arızası nasıl anlaşılır ayrıntıları ile derledik.

Maf Sensörü Nedir , Ne İşe Yarar Maf Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır

MAF sensörünün arızalı olduğunu motor sesinin yüksek çıkmasından ya da yakıt tüketiminin artmasından anlayabilirsiniz. Motor titremesi ve motor gücünün azalması da arıza belirtileri arasındadır. 

Haberin Devamı

 MAF Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar?

 Araçlara takılan tipik olarak da hava filtresi ve motor emme manifoldunun arasına takılan elektrikli cihaza MAF denir. MAF sensörü hava filtresinden çıkarak gaz kelebeğine doğru giden havayı ölçer. Sonrasında bu bilgi etkili motor yönetiminin sağlanması için çalışan aracın bilgisayarına gider. Sensör, sıcak film ya da sıcak telli olmalıdır. Sensörün içindeki sürekli olarak ısınan tel üzerinden geçen havayı soğutur ve hava akışı azaldıkça da ısınarak yanıt verir. 

 MAF Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

 Hava akışının değiştirilmesi gerektiğini ve arızalandırıldığını gösteren bazı durumlar vardır. Motor arızası ışığı yanıyorsa, motor daha sesli çalışıyorsa ya da araba hızlanma konusunda zorlanıyorsa MAF sensöründe arıza olabilir. Rölantide motor titriyorsa, motor gücünde bir azalma varsa ya da yakıt tüketimi artıyorsa da MAF sensörü arızalanmış olabilir. Eğer MAF sensörü kesildiği zaman araç daha iyi çalışıyorsa MAF sensörünün arızalı olduğunu anlayabilirsiniz. MAF sensörünü bularak elektrik konnektöründen çıkarmanız gerekir. Sonrasında arızalı MAF sensörünün yerine yenisi takılır ve sensör test edilerek doğru çalışıp çalışmadığına bakılır.