Eğitim Mafsal Nedir, Ne İşe Yarar? Mafsal Çeşitleri Nelerdir?

Mafsal Nedir, Ne İşe Yarar? Mafsal Çeşitleri Nelerdir?

25.02.2021 - 01:27 | Son Güncellenme:

Mafsallar özellikle çeşitli yüksekliklerdeki parçalar için kullanılmaktadır. Çoğunlukla tahrik veren ve sabit tahrik alan bölgelerde hareketli kısımlara eklenir. Mafsallar şaftlara bağlanır ve şaftlarla beraber hareket etmektedir. Mafsal nedir, ne işe yarar? Mafsal çeşitleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mafsal Nedir, Ne İşe Yarar Mafsal Çeşitleri Nelerdir

Mafsallar çeşitli şekillerde bulunur. Bu çeşitlerden bir tanesi de üniversal mafsallardır. Değişik eksenlerde çalışan millerin arasına dairesel hareketin sağlanması amacı ile bu mafsallardan konulmaktadır. Piyasada en fazla kullanılan mafsallar küresel mafsallar ile istavroz mafsallardır.

Mafsal Nedir, Ne İşe Yarar?

Mafsal çeşitlerinden istavroz mafsal basit olmaları ve uygun fiyatlı olmaları sebebi ile otomotiv sektöründe çok sık kullanılmaktadır. Bunun yanında küresel mafsallar çoğunlukla robot teknolojisi amacı ile kullanılır.

Arabalardaki mafsallar şaftlara bağlı olan mafsallara örnek verilebilir. Bir otomobil tümsekten geçtiği zaman normalde şaft boyunda çeşitli değişiklikler meydana gelmesi gerekir. Ancak bu imkansızdır. Boyun bölgesindeki bu değişimleri sağlayan ise mafsallardır.

Kayıcı mafsallar ise arkadan çekiçli olan araçlar hareket ederken arka aks aşağı ve yukarı doğru olacak şekilde hareket etmektedir. Bu sebeple vites kutusu ile diferansiyel arasında bulunan mesafe sürekli olarak değişkenlik göstermektedir. Böylece şaft boyu sürekli bir kısama ve uzama göstermektedir. Şafta bağlanan mafsallar araç içerisindeki kişilerin konforlu ve rahat bir şekilde yolculuk etmesine olanak sağlar.

Mafsal Çeşitleri Nelerdir?

Mafsal çeşitleri kullanıldıkları alana göre çeşitlilik gösterir. Bunlar;

Haberin Devamı

Tripod mafsallar; bu mafsallar senkronize bir şekilde kayabilir. Özellikle aks milleri ve mafsallı millerde kullanılmaktadır. 22 dereye kadar olan bir sapma açısı vardır. 30 mm'ye kadar ise eksenel bir kaydırma imkanları bulunmaktadır.

Kutu mafsallar; bağımsız bir şekilde akıcı hareket sürelerine sahiptir.24 mm oranında uzunluk değişikliklerini karşılama özellikleri bulunur.

Kuru mafsallar; Oldukça uygun fiyatlıdır. Bakıma ihtiyaçları bulunmaz.

Küresel mafsal; 45 derecelik bir sapma açıları bulunur.