Eğitim Makale Örnekleri Nelerdir? Kısaca Akademik, Edebi Ve Bilimsel Makale Örnekleri

Makale Örnekleri Nelerdir? Kısaca Akademik, Edebi Ve Bilimsel Makale Örnekleri

17.05.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:

Makale günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir sözcüktür. Televizyonlarda, dergi ve kitaplarda rastlanılan makaleye son yıllarda sosyal mecralarda da denk gelmek olanaklıdır. Makale nedir bu kavramın içeriği neyi kapsamaktadır gibi sorular merak konusu olmaktadır. İşte makale konusunda ilgiyle okuyacağınız bilgileri sizler için derledik. Makale örnekleri nelerdir? Kısaca akademik, edebi ve bilimsel makale örnekleri.

Makale Örnekleri Nelerdir Kısaca Akademik, Edebi Ve Bilimsel Makale Örnekleri

Makale sözcüğü birçok anlamı içeren bir geniş bir kavramdır. Aynı zamanda bir terimdir.

Makale Örnekleri Nelerdir? Kısaca Akademik, Edebi ve Bilimsel Makale Örnekleri

Makale kısaca bir konuda görüş açıklamak üzere yazılmış yazı şeklinde tarif edilmektedir. Makaleler bir konu hakkında düşünceleri ve görüşlerin anlatıldığı, ileri sürüldüğü veyahut bir tezi savunmak ya da desteklemek amacıyla yazılan yazılardır
Makalelerin özelliklerini kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

Haberin Devamı

Makale, daha çok uzman kişiler tarafından yazılır. Yani makalenin konusu hakkında uzmanlığı bulunan kimseler tarafından kaleme alınır.

Makale ayrıca belirli bir konu ile ilgili görüş ve düşünce açıklamak, ispatlamak, desteklemek ve savunmak için de yazılır.

Makalelerin ortaya çıkması ve yaygınlaşması esasında gazete ile olmuştur. Bugün makaleler dergi ve gazetenin yanında internette yani sosyal medyada da yayınlanmaktadır.

Makaleler içerik ve konu olarak çoğunlukla üç başlık altında toplanabilir. Bu metinler ya edebi, ya öğretici ya da bilimsel metinlerdir.

Günümüzde gazetede yer alan makaleler eski önemini yitirmiştir denilebilir. Çünkü gazeteler daha çok güncel haber ve bu haberlerle bağlantılı konulara yer vermektedirler. Fakat akademik alanda makaleler önemini korumayı sürdürmektedir. Hatta sosyal medya alanında da yaygın biçimde erişime açık bulunmaları geniş kitlelere ulaşımı da olanaklı kılmıştır. Edebiyat alanında ise makaleler önemini kaybetmemişlerdir denilebilir. Edebiyat tarihinde biyografi ya da deneme ve mektuplar gibi türlerden birisi olan makaleler halen güncelliğini korumaktadırlar.

Haberin Devamı

Edebi Makalelere en önemli örnek olarak Tanzimat Döneminde Şinasi tarafından çıkarılan Tercüman-ı Ahval gazetesinde yer alan makaleler gösterilebilir. Aynı şekilde Ziya Paşa ve Namık Kemal de edebi makaleler yazmıştır.

Bilimsel Makaleler akademik çalışmalara dayanan ve belirli bir standartlarda hazırlanmış makalelerdir. Son yıllarda iletişimin yaygınlaşması ve sosyal medya yani internet ortamında paylaşımın mümkün olması bazı ilginç bilimsel makalelerin de geniş kitlelerce okunmasına zemin hazırlamıştır. Örneğin; insan psikolojisi ile ilgili bilimsel makaleler son yıllarda epey ilgi görmektedir. Bunun gibi uzay ile ilgili ya da çevre hakkında akademik ve bilimsel makaleler oldukça ilgi görmektedir. İnsan beyninin çalışması, kişiler arasındaki iletişim, uzaya yolculuk, dünyada içe suyu sıkıntısı, salgın hastalıklar gibi konu başlıkları en fazla aranan kavramlardan olmaktadır.

Günlük olaylar hakkında ve daha çok gazete köşelerinde yazılan makaleler bazen gördükleri ilgi nedeniyle yazarları tarafından derlenerek kitap haline getirilmektedir.