Eğitim Maki Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Maki Bitki Örtüsü Özellikleri Nelerdir?

Maki Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Maki Bitki Örtüsü Özellikleri Nelerdir?

14.06.2021 - 00:59 | Son Güncellenme:

Özellikle coğrafya üzerinden en sık karşılaşılan kelimeler arasında maki gelir. Bu kelime hem öğrenciler açısından hem de günlük yaşamda kullanım noktasında merak ediliyor. Peki, maki nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Maki bitki örtüsü özellikleri nelerdir? İşte bu kelime hakkında merak edilen bilgiler.

Maki Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Maki Bitki Örtüsü Özellikleri Nelerdir

İklim şartları bölgelere bağlı olarak bitki örtüleri üzerinden değişkenlik göstermektedir. Bu doğrultuda Türkiye'nin birçok farklı yerinde değişik bitki örtüsü ile iklim çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri olarak Maki öne çıkar ve ülkenin önemli bir kısmını kapsar.

Maki TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit maki kelimesine karşılık olarak, ‘Bitki örtüsü’ ifadesi ön plana çıkıyor. Özellikle Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde görülen, boyları 1 ya da 2 metreye kadar olan ağaç ve çalılıklar şekilde ifade etmek mümkün. Ayrıca değişik özellikleri ile Türkiye'nin iklim şartları konusunda önemli bir yere sahiptir. Boydan boya Akdeniz Bölgesi'nin önemli oranda kapsarken, Akdeniz'in iç kısımlarına doğru da etkisini göstermeye devam eder.

Maki Bitki Örtüsü Özellikleri Nelerdir?

Dünya çapında ve ayrıca Türkiye'de yer alan bitki örtüleri kendi yapıları doğrultusunda farklı özellikler gösterir. Bunlar içerisinde özellikle maki bitki örtüsünün oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün.

- Maki bitki örtüsü Akdeniz Bölgesi'ne özgü bir bitki örtüsüdür.
- Boyları 1 veya 2 metreye kadar uzanan ağaç ve çalılıklardan meydana gelir.
- Eski dönemde ormanlık alan olan ve yangın ya da insan nedeniyle yok olması sonucu meydana gelen yerlerdir.
- Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı şekilde geçer.
- Kış aylarında don yaşanmaz.
- Her mevsim yeşil kalır.

Bu ve daha birçok farklı özelliği ile beraber maki bitki örtüsü, Türkiye'nin en önemli bitki örtüleri içerisinde yer almaktadır.