Eğitim Medulla Oblongata Nedir? Kısaca Görevi Ve Anatomisi

Medulla Oblongata Nedir? Kısaca Görevi Ve Anatomisi

10.06.2021 - 13:53 | Son Güncellenme:

Medulla oblongata, omurilik soğanı ismi ile de bilinmektedir. Bu kısım beyin sapının parçasıdır. Hayati bir öneme sahip olması nedeni ile insanlar tarafından merak edilen bir yapıdır. Medulla oblongata nedir? Görevleri ve anatomisi nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Medulla Oblongata Nedir Kısaca Görevi Ve Anatomisi

Medulla oblongata, beyin ile omurilik arasında yer almaktadır. Beyinciğin alt kısmında pons ve omurilik arasındaki bölgede yer almaktadır. Bu şekilde beyin ile diğer vücut organlarının iletimini kolay bir şekilde sağlayabilmektedir.

Haberin Devamı

 Medulla Oblongata Nedir?

 Medulla oblongata isimli bölge, beyin sapının en altta bulunan bölgesine verilen isimdir. Beyin sapı ile omuriliğin birbirine bağlanmasını sağlamaktadır. Genelde sadece medulla ismi ile anılmaktadır. 

 Medulla bölgesinde, kemoreseptör isimli kanda bulunan kimyasalların algılanmasını sağlayan reseptörlerden bilgi akışını sağlayan nöronlar bulunur. Bu sayede kandaki oksijen ile karbondioksit seviyeleri sayesinde solunum ile kalp ritminin düzenlenmesini sağlamaktadır. 

 Baroreseptör ismi verilen ve görevi damarların genişleyip daralmasını tespit etmek olan reseptörler sayesinde ise kan basıncının düzenlenmesini sağlamaktadır. Hapşırma, kusma, öksürme, yutkunma benzeri refleksler ile sirkadyen ritm gibi otonom sinir sistemi ile alakalı olan işlevler de medulla oblongata sorumluluğundadır. 

Haberin Devamı

 Medulla Oblongata bölgesini etkileyen inme ya da tümör gibi durumlarda yutkunma güçlüğü, dengede bozulma, konuşmada bozukluk, kalp atımında yavaşlama gibi problemler görülebilmektedir.

 Medulla Oblongata Görevi ve Anatomisi Nasıldır?

 Beyne gelen sinirlerin tamamı omurilik soğanından geçmektedir. Medulla istemsiz bir şekilde çalışmaktadır. İç organların kontrol edilmesini sağlamaktadır. İdrar yapma, hapşırma, öksürme, yutkunma gibi reflekslerin kontrolünü sağlamaktadır. Yaşamsal olayları kontrol etmesi nedeni ile hayati bir önemi bulunmaktadır. 

 Omurilik Soğanı görevleri;

Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Solunum sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar

Dolaşım sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Boşaltım sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

İstemsiz hareketlerin yönetilmesinde görev almaktadır.