Eğitim Mendirek Nedir, Ne İşe Yarar? Mendirek Dalgakıran Farkları Nelerdir?

Mendirek Nedir, Ne İşe Yarar? Mendirek Dalgakıran Farkları Nelerdir?

12.09.2022 - 01:32 | Son Güncellenme:

Denize yakın yaşayan kişiler sık sık, barınaklarda ve limanlarda dalgakıranları görebilirler. Dalgakıranda çok fazla sorun yaşamayız ama ‘mendirek’ tabirini de sık sık kullanırız ve genellikle de yanlış kullanırız. Mendirek nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Mendirek Nedir, Ne İşe Yarar Mendirek Dalgakıran Farkları Nelerdir

 Teknelerin rahat bir şekilde bağlanması ve ayrılması, insanların teknelere rahat inip binmelerine yardımcı olmak için o bölgeyi dalgakıranlarla çeviriyorlar. Bu sayede orası bir 'liman' haline geliyor. Dalgakıran ile koruma altına alınmış o limanın tümüne ise, mendirek adı veriliyor.

Haberin Devamı

 Mendirek Nedir?

 Mendirekler ise, limandan bağımsız bir şekilde denizde inşa edilebilecekleri gibi, limanın bir uzantısı ya da parçası olarak da inşa rahatlıkla edilebilirler. Bu özelliği sayesinde ise mendirek, Türk Dil Kurumu'nda yapılan tanıma göre "kıyılarda dalgakıranla yapılmış bazı olan limanlara verilen bir isimdir.

 Mendirek Ne İşe Yarar?

 Mendirek, limanlarının denizden daha açık dalgalardan koruması amacı ile yapılmış olan dalga kıranlardır. Bu dalga kıranlar sayesinde ise, limanda herhangi bir zarar meydana gelmez. Aynı zamanda limana yaklaşan gemilerin de güvenliğinin sağlanması gerekir.

 Mendirek Dalgakıran Farkları Nelerdir?

 Dalgakıranlar, kıyı sularında dalga hareketinin yoğunluğunu önemli ölçüde azaltır ve bu sayede güvenli bir uyum sağlar. Dalgakıranlar aynı zamanda hafifçe eğimli bir plajı korumak, kıyı erozyonunu azaltmak için tasarlanmış olan küçük yapılar olabilir. Aynı zamanda diğerlerine göre sığ suda yani 100–300 m (30–90 m) açık deniz üzerine de yerleştirilirler.