Eğitim Merkezi Yerleştirme Nedir? Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Merkezi Yerleştirme Nedir? Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

25.05.2021 - 12:33 | Son Güncellenme:

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren merkezi yerleştirme, öğrencilerin hayal ettikleri okullara yatay geçişle geçiş yapma imkanı sunuyor. Bu nedenle pek ok öğrenci bu işlemin nasıl yapıldığını merak ediyor. Merkezi yerleştirme nedir ve merkezi yerleştirmeyle yatay geçiş nasıl yapılır detayları ile derledik.

Merkezi Yerleştirme Nedir Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Nasıl Yapılır

 Merkezi yerleştirme yatay geçiş yönetmeliğine ek olarak getirilmiş bir sistemdir ve öğrencilerin o yılki puanları göz önünde bulundurularak okul değiştirmelerini sağlar.

Haberin Devamı

 Merkezi Yerleştirme Nedir? 

 Merkezi yerleştirme, sınavla girilen okullarda belirli kontenjan dahilinde ve öğrenci puanlarına göre yapılan bir yerleşim sistemidir. Merkezi sınav yerleştirmelerinde öğrenci puanının eşit olması halinde Okul Başarı Puanı (OBP) devreye girer. Buna göre; 8, 7 ve 6. sınıf yıl sonu puanı üstün olan, 8. sınıfta en az devamsızlık yapan, tercih önceliğinde o okulu daha ilk sıraya koymuş olan ve yaşı küçük olan öğrenci yerleştirilir.

 Eğer öğrenciler alan puanlarına göre yerleştirilmişse, pansiyonlu okul ve yerel yerleştirme tercihleri göz önünde bulundurulmaz.

 Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

 Yatay geçiş, öğrencilerin istedikleri bölüm veya okulda okumalarına imkan tanıyan bir sistemdir. Merkezi Yerleştirme Puanı yatay geçiş işlemlerinde önemlidir ve öğrencinin istediği yere geçmesini sağlar. Buna göre; yerleştiği bölüm ya da okulda bir gelecek göremeyen ve bu bölümü okumakta zorlanan öğrenciler farklı okul veya bölüme geçmek için Merkezi Yerleştirme Puanı'ndan faydalanabilirler.

Haberin Devamı

 Bu sistemde herkes istediği geçişi gerçekleştiremeyebilir, çünkü yatay geçiş yönetmeliğinde aranan bazı şartlar vardır. Öncelikle geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, o bölümün taban puanından daha yüksek bir puan yapmış olmaları gerekir. Öğrencilerin bu süre boyunca kendi okullarında gördükleri derslerden başarısız olmaları ya da devamsızlık yapmaları göz önünde bulundurulmaz. Ancak geçiş yapılacak okulda yeterli kontenjan açığının bulunması ve öğrencinin sınava girdiği yıl aldığı puanın o okulun aynı yılki puanından yüksek olması gerekir.