Eğitim Mevsimlik Bayramlarımız Hangileridir, İsimleri Nelerdir?

Mevsimlik Bayramlarımız Hangileridir, İsimleri Nelerdir?

07.04.2021 - 01:57 | Son Güncellenme:

Ülkemizde kutlanan birçok mevsimlik bayramlarımız vardır. Çeşitli etnik kültürler ile birlikte gelen bu mevsimlik bayramlar her yıl belirli günlerde kutlanmaktadır. Özellikle mevsimlik bayramlar kültürleri de yansıtmaktadır. Mevsimlik bayramları öğrenmek isteyenler de bu bayramlar hakkında yoğun araştırmalar yapmaktadırlar. Peki mevsimlik bayramlarımız nelerdir? Mevsimlik bayramlarımızın isimleri nelerdir? İşte mevsimlik bayramlarla ilgili tüm detaylar.

Mevsimlik Bayramlarımız Hangileridir, İsimleri Nelerdir


Özellikle bahar ayının gelmesi ile birlikte mevsimlik bayramlarımız kutlanmaya başlanmaktadır. Mevsimlik bayramları ülkenin dört bir yanında büyük bir neşe ile kutlanmaktadır. Mevsimlik bayramlar neşe ve mutluluk kaynağı olarak da bilinmektedir. Geleneksel olarak mevsimlik bayramlar sürekli olarak kutlanmaktadır.

Mevsimlik Bayramlarımız Hangileridir?

1) Nevruz

Haberin Devamı

Baharın gelişini kutlayan bir mevsimlik bayram olarak bilinmektedir. Nevruz bayramı 20 Mart’ta kutlanmaya başlanmaktadır. Dünya çapında baharın gelişini müjdeleyen bir bayram olarak bilinmektedir. Sadece ülkemizde değil diğer dünya ülkelerinde de yine nevruz bayramı kutlanmaktadır. Nevruz tarihte ilk kez 2. yüzyılda Persler tarafından kutlanmaya başlanmış bir bayramdır. Kültürel bir bayram olarak da bilinen Nevruz bayramı şenliklerinde kutlamalarında ateşten atlama ve müzik festivalleri düzenlenmektedir.

Birleşmiş milletler 21 martı geleneksel Nevruz bayramı olarak tanımlamaktadır. Aynı zamanda Nevruz bayramı yine Birleşmiş milletler tarafından Dünya manevi mirasları listesine de dahil etmiştir.

2) Hıdırellez

Haberin Devamı

Mevsimlik bayramlardan en ünlü bayramlardan olan Hıdırellez bayramı da 5 mayıs ve 6 mayıs arası kutlanan bir bayramdır. Hıdırellez bayramı Orta Asya kökenli olan bir bayramdır. Hızır günü olarak da adlandırılmaktadır. Hıdırellez dünyada zorda kalanlara yardım eden İlyas'ın yeryüzüne indiği gün olarak bilinen bir gündür. Yılın 5 mayısı itibari ile kutlanmaya başlanmaktadır. Geçmiş çağlarda sadece Orta Asya'da değil aynı zamanda Orta Doğu ve Anadolu halklarında da yine Hıdırellez mevsimlik bayramı kutlanmaya başlanmıştır.

Müslüman inancına göre bu gün Hızır Günü olarak adlandırılırken, Hristiyanlık inancında ve Katolik inancında da "Aziz George" günü olarak adlandırılmaktadır. Hıdırellez gününde çiçekler toplanır ve oyunlar oynanır. Aynı zamanda bazı yöre halklarında Hızır'a adak adamak için kuzu kurban edilir. Hıdırellez gününde Hızır sopası da yer almaktadır. Bu hızır sopası ile ağrıların hafifleyeceğine inanırlar.

3) Çiğdem

Anadolu'da çok eski tarihten beri gelen bir mevsimilk bayramdır. Çiğdem bayramı bahar aylarında kutlanmaya başlanır. Bahar aylarında çiğdem bitkisi açmaya başlar ve bu bayramda da Anadolu halkları bu çiçekleri toplar. Bazı yerlerde ise çiğdem festivalleri yapılır.

Mevsimlik Bayramlarımızın İsimleri Nelerdir?

- Hıdırellez
- Çiğdem
- Nevruz