Eğitim Monografi Nedir? Türk Edebiyatında Monografi Örnekleri Nelerdir?

Monografi Nedir? Türk Edebiyatında Monografi Örnekleri Nelerdir?

13.05.2021 - 04:41 | Son Güncellenme:

Monografi kelimesi Edebiyatta sıklıkla karşılaşılan konulardan bir tanesidir. Bu konu ile alakalı internet üzerinden pek çok araştırma yapılmaktadır. Monografi nedir? Türk Edebiyatında monografi örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Monografi Nedir Türk Edebiyatında Monografi Örnekleri Nelerdir


Ünlü isimlerin hayatlarının, eserlerinin, kişiliklerinin ve başarılarının anlatıldığı ve bunun yanında bilimsel bir alan ile ilgili özel bir konu ya da sorunun yazıldığı incelemeler monografi olarak isimlendirilir. Monografi kelime anlamı olarak tek yazı demektir.

Monografi Nedir?

Monografi kelimesi, monograf olarak da ifade edilmektedir. Bu kelime Fransızcadan Türkçeye geçmiş olan kelimelerden bir tanesidir. Özellikle bilimsel bir alanda bir kişi, konu ya da sorun ile alakalı olarak yazılan ve tek başına bir bütün olan kitapların genel adıdır.

Bir kimsenin yaşamı ile ilgili olarak benimsenmesinde herhangi bir sakınca olmayan bölümlerinin bir eserin ya da bir sanat anlayışının veya herhangi bir konunun sadece belli bir yönünün anlatılması monografi olarak isimlendirilmektedir.

Monografi alanında yazılan eserlerde bir eser, yazar ya da yer ya da tarihi bir olay özel bir görüş ile anlatılabileceği gibi bir konu üzerinde derinlemesine bir inceleme yazısı da yazmak mümkündür.

Monografi yazımında incelenen eserler ya da kişiler her yönü ile incelenmektedir. Bu konu ile ilgili detaylı araştırmalar yapılması gerekmektedir. Bunun yanında ele alınan konunun o zamana kadar gizli kalan kısımlarının da ortaya konması gerekmektedir. Monografi yazarken eğer bir sanatçı incelemesi yapılıyorsa o zaman sanatçının diğer sanatçılardan ayrılan yönlerinden de bahsedilmesi gerekmektedir.

Monografiler bir konu hakkındaki yazılabilecek her şeyin yazılmasını gerektirmektedir. Geniş kapsamlı olması oldukça önemlidir. Bu sebeple monografi sözlükte tek yazı ismi ile de bilinmektedir.

Türk Edebiyatında Monografi Örnekleri Nelerdir?

Türk Edebiyatında da bir takım monografik eserler bulunmaktadır. Bunlar;

Haberin Devamı

Bir Bilim Adamının Romanı (Oğuz Atay)

Tek Adam, İkinci Adam (Şevket Süreyya Aydemir)

Ömer Seyfettin Ülkücü Bir Yazarın Romanı (Tahir Alangu)

Dertli Dolap Yunus Emre (Nezihe Araz)

Bunun yanında Türk Edebiyatında genel konulu olan monografilerde bulunmaktadır.

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar (Fuat Köprülü)

Köroğlu Destanı (Pertev Naili Boratav)

Türkçede Roman ( M. Nihat Özen) örnek olarak gösterilebilir.