Eğitim Muhammed Tapar Kimdir? Kısaca Hayatı, Dönemi Ve Ölümü

Muhammed Tapar Kimdir? Kısaca Hayatı, Dönemi Ve Ölümü

22.03.2022 - 16:53 | Son Güncellenme:

Muhammed Tapar, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle hayatı bakımından da önem teşkil eden kişiler arasındadır. Bu bakımdan Muhammed Tapar kimdir öğrenebilir ve hayatı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Muhammed Tapar kimdir? Kısaca hayatı, dönemi ve ölümü tüm detaylarıyla derledik.

Muhammed Tapar Kimdir Kısaca Hayatı, Dönemi Ve Ölümü

Muhammed Tapar 1082-1118 seneleri arasında yaşamıştır. Muhammed Tapar Büyük Selçuklu Sulatanıdır ve aynı zamanda Melikşah'ın oğludur.

Muhammed Tapar Kimdir?

Büyük Selçuklu Sultanı olan Muhammed Tapar Melikşah'ın oğludur. Annesi Taceddin Seferiyye Hatun'dur ve Muhammed Tapar 1082 ile 1118 seneleri arasında yaşamıştır. Büyük Selçuklu Sultanı olarak 1105 ile 1118 seneleri arasında hüküm sürmüştür ve 18 Nisan 1118 senesinde 36 yaşındayken ölmüştür.

Yeğeni olan Muizzeddin Melikşah'tan sonra Sultanlık yapmıştır ve bu görevine Bağdat'ta başlamıştır. Muhammed Tapar'ın vefatı sonrasında Haçlılar ve Batınilere karşı açılmış olan savaşlar durdu. Bundan dolayı da Büyük Selçuklu Devleti duraksama dönemine girdi. Muhammed Tapar Büyük Selçuklu devletinin son büyük hükümdarı olarak kabul edilir.

Kısaca Hayatı, Dönemi Ve Ölümü

Muhammed Tapar 1105-1118 seneleri arasında Büyük Selçuklu Sultanı olarak görev yapmıştır. Yeğeni Muizzeddin Melikşah'tan sonra tahta çıkmıştır ve 13 sene sultanlık yapmıştır. Taht mücadelesi süresince Muhammed Tapar sürekli olarak Sultan Berkyaruk ile karşı karşıya gelmiştir. Yıllarca devlette iç savaşlar sürdü ve devlet bu zamanda çok fazla yıprandı. Sonrasında iki kardeş anlaşmaya karar verdiler ve 1104 senesinde yapılan bir antlaşma ile Muhammed Tapar'ın belirlenmiş olan bölgeleri yönetmesine izin verildi.

Sultan Berkayaruk öldükten sonra da Muhammed Tapar'ın tahta geçmesine karar verildi. 1104 senesinin sonlarında Berkayaruk öldü ve Muhammed Tapar Bağdat'a geçerek 13 Şubat 1105 yılında Büyük Selçuklu Devletinin sultanı oldu. Merkezi otoriteyi sağlamak için 13 yıl boyunca büyük çabalar sarf etti. 1118 senesine kadar 13 yıl tahtta kalan Muhammed Tapar 1118 yılında vefat etti. Bağdat'ta vefat eden Muhammed Tapar'ın cenazesi ise kendisi tarafından İsfahan'da yaptırılmış olan medreseye defnedildi.

Muhammed Tapar sultanlık süresi boyunca Mengü Bars isyanını bastırdı ve sonrasında da ülke içinde sürekli isyan çıkaran Batıniler ile mücadele etti. 1107 yılında Batınilerin merkezini kuşattı ve çok sayıda Batıniyi öldürdü. Haçlılar üzerine de ordular gönderdi fakat bu aşamada çok fazla başarı sağlanamadı. Haçlılara karşı yaptığı seferler sürekli olarak devam etti ve ikinci bir orduyu tekrar Alamut üzerinden Haçlılara gönderdi. Kalenin kuşatılması esnasında 1118 senesinde Muhammed Tapar rahatsızlandı ve bunun sonunda da vefa etti.