Eğitim Mukarnas Nedir, Nerelerde Kullanılır? Mukarnas Tekniğinin İslami Mimarideki Önemi...

Mukarnas Nedir, Nerelerde Kullanılır? Mukarnas Tekniğinin İslami Mimarideki Önemi...

31.05.2022 - 14:40 | Son Güncellenme:

İslami mimaride mukarnas olarak bilinen geometrik bezeme şekillerine sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu şekiller İslam sanatına ait olan mimari yapılarda büyük bir öneme sahiptir. Doğal olarakta birçok İslami mekanda mukarnas görmek mümkün olmaktadır. Ayrıca mukarnaslar belirli bir tekniğe göre yapılır ve göze hoş gelen görünüme sahip olurlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mukarnas Nedir, Nerelerde Kullanılır Mukarnas Tekniğinin İslami Mimarideki Önemi...

 İslam mimarisinin etkileyici örneklere sahip olduğu bilinir. Bu etkileyici örneklerin çoğunda mukarnasların yer aldığını görme şansı vardır. Çünkü oldukça çok yerde mukarnaslar kullanılmıştır ve buda dikkat çekmeye yaramıştır. 

Haberin Devamı

 Mukarnas Nedir, Nerelerde Kullanılır? 

 Mukarnas, İslam sanatının bünyesinde yer alan mimari yapılardaki geometrik bir bezeme çeşidi olarak bilinmektedir. Camiler başta olmak üzere türbe, saray ve kümbet gibi yerlerde sıkça kullanıldığı görülür. Kullanım alanı geniş olduğu için insanların ilgisini fazlasıyla çeker. 

 Mukarnasın genel olarak görüldüğü yerler ise şöyledir;

 - Mihrap kavsaralarında, 

 - Şerefelerde, 

 - Taç kapılarında, 

 - Geçiş unsurlarında. 

 Mukarnas Tekniğinin İslami Mimarideki Önemi

 Mukarnas tekniği temel olarak bir süsleme unsurudur. Ancak detayına indiğimiz zaman çeşitli özellikler karşımıza çıkar. Özellikle mukarnasların olduğu yerde huzurun yer aldığı inanışı vardır. Buda İslami mimaride mukarnasın önemli olduğunu gösterir. Ayrıca mukarnasın çini, ahşap ve bunlara benzer maddelerden ortaya çıkması mümkündür. İslami açıdan bakıldığı zaman eşsiz bir mimari sanat olduğundan rahatlıkla bahsedebiliriz.

Haberin Devamı

 Özellikle Mimar Sinan'ın yaşadığı dönemde çok iyi mukarnas örnekleri olduğu bilinmektedir.