Eğitim Namık Kemal Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Namık Kemal Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

12.05.2021 - 03:11 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatının en büyük şairlerinden bir tanesi olan Namık Kemal, Türk milliyetçiliği ile bilinen yazarlardan bir tanesidir. Namık Kemal Türk edebiyatına önemli eserler bırakmış ve eserleri günümüzde halen daha okunan şairlerden bir tanesidir. Türk edebiyatına önemli katkıları olmuştur. Peki Namık Kemal kimdir? Namık Kemal'in yazmış olduğu eserler nelerdir? Namık Kemal hayatı nasıldır? İşte Namık Kemal ile ilgili tüm detaylar.

Namık Kemal Kimdir Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Namık Kemal Türk edebiyatında "Vatan Şairi" olarak bilinmektedir. Milliyetçi tutumu ile bilinen Namık Kemal aynı zamanda "Hürriyet Şairi" olarak da adlandırılır.

Namık Kemal Kimdir?

Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelmiştir. Namık Kemal Türk milliyetçiliğine de ilham kaynağı olmuş olan bir Türk yazardır. Türk edebiyatında Genç Osmanlı hareketinin bir üyesi olarak burada gazetecilik ve yazarlık da yapmıştır. Namık Kemal aynı zamanda bir devlet adamı ve şairdir. Eserlerinde yurtseverlik kavramlarını ön plana çıkarmıştır.

Namık Kemal Hayatı

Namık Kemal 1840 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Tekirdağ şehrinde dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Fatma Zehra babasının adı ise Mustafa Asım Bey'dir. Namık Kemal'e ismini veren kişi ise Tekirdağ'da yaşayan Ali Rıza Efendi'dir. Çocukluğunun önemli bir kısmı Abdülatif Paşa'nın yanında geçmiştir. Abdülatif Paşa ise Tekirdağ'da bir vali yardımcısı olarak görev yapıyordu. Afyonkarahisar sancak olarak tayin edildikten sonra ailesi ile birlikte Afyon'a taşındılar. Annesi 8 yaşında iken hayatını kaybetmiştir. Afyon'da annesini kaybeden Namık Kemal yaşamının ve çocukluğunun büyük bir kısmını bu dönemde dedesinin yanında sürdürmüştür.

Namık Kemal dedesi Kars'a taşındıktan sonra dedesi ile birlikte Kars'a taşındı. Dedesi Kars'a atandıktan sonra bu şehirde de 1.5 yıl yaşamıştır. Kars'ta yaşadığı dönem boyunca Seyid Mehmet Hamid efendinin yanında divan edebiyatını öğrenerek ilk kez Türk edebiyatına giriş yapmış oldu. Kars şehrinde atıcılık ve cirit derslerini de almıştır. Kars'ta görevi sona erdikten sonra dedesi ile birlikte tekrardan İstanbul'a dönmüştür.

Namık Kemal Eserleri

- Gülnihal
- Zavallı Çocuk
- Kara Bela
- Celaleddin Harzemşah
- Vatan Yahut Silistre
- Akif Bey
- İntibah
- Cezmi
- Takip
- Tahrib-i Harabat

Namık Kemal Edebi Kişiliği

Tanzimat edebiyatında coşkulu şairlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Türk edebiyatının vatan şairlerindendir. Eserlerinde vatan ve hürriyetten sıklıkla söz ettirmiştir. Şiirlerinde sıklıkla aruz ölçüsünden yararlanmıştır. Tiyatrolarında da bazen şiirlerinde hece ölçüsünden yararlanmıştır. Namık Kemal'e göre şiirler düşünceleri aktarmak için bir araçtır. Şiirlerde de genellikle sosyolojik konulardan bahsetmiştir.