Eğitim Narenciye Çeşitleri Hangileridir, Özellikleri Nelerdir?

Narenciye Çeşitleri Hangileridir, Özellikleri Nelerdir?

09.04.2021 - 16:25 | Son Güncellenme:

Bilimsel adı citrus olan narenciyeler, halk arasında daha çok turunçgiller adıyla bilinir. Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen mandalina ve portakal, narenciye çeşitleri arasında yer alıyor. Bunun dışında çorba ve salata başta olmak üzere birçok yemeğe ve aperatife konan limon da en faydalı narenciye çeşitlerinden biridir. Narenciye çeşitleri hangileridir ve özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Narenciye Çeşitleri Hangileridir, Özellikleri Nelerdir

Ülkemizde en fazla narenciye yetiştirilen yerlerin başında Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi geliyor. Dünya genelinde ise Hindistan ve Uzak Doğu ülkeleri, narenciye yetiştiriciliğinde ilk sırada yer almaktadır. 

Haberin Devamı

 Narenciye Çeşitleri Hangileridir? 

 Mandalina, portakal ve limon dışında çayı da yapılan bergamot bitkisi de narenciye çeşitleri arasında yer alıyor. Bunun dışında turunçgiller familyasına ait diğer meyveler sırasıyla greyfurt, ağaç kavunu, lim ve kamkottur. 

 Ülkemizde ve dünya genelinde en çok yetişen greyfurt çeşitleri, star rubby ve sunrise greyfurttur. Mandalina çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir: Miho Wase ve Robinson mandalinasıdır. 

 Narenciyelerin Özellikleri Nelerdir? 

 Ülkemizde dört mevsim yaşandığı için kamkot dışında tüm narenciye çeşitleri yetişmektedir. Mandalina ve portakal ise 10'dan fazla ihraç edilmektedir. 

 Besin değeri yüksek olan narenciyeler sonbahar ve kış aylarında tüketilmekte, grip ve bronşit başta olmak üzere kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttırmaktadır. C vitamini dışında potasyum bakımından da zengin olan turunçgiller, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin çok daha kısa bir süre içerisinde yenilenmesini sağlar. 

Haberin Devamı

 Greyfurt ve ağaç kavunu lif ve kalsiyum bakımından da zengin olduğu için kemik gelişimini olumlu yönde etkiler. Kemik erimesi riskini yarı yarıya düşürdüğü için de sık sık tüketilmesi önerilir. Narenciyelerin en önemli özelliklerinden biri tokluk hissi vererek iştah kontrolü sağlamasıdır. Ara öğünlerde tüketildiği takdirde hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.