Eğitim Neodyum Mıknatıs Nedir? Nerede Bulunur Ve Özellikleri Nelerdir?

Neodyum Mıknatıs Nedir? Nerede Bulunur Ve Özellikleri Nelerdir?

16.06.2021 - 00:13 | Son Güncellenme:

Neodyum mıknatıs bilinen en güçlü manyetik ürün olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple de insanların ilgisini çekmektedir. En fazla kullanılan nadir toprak mıknatısı neodyum olarak bilinir. Neodyum mıknatıs nedir? Nerede bulunur ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Neodyum Mıknatıs Nedir Nerede Bulunur Ve Özellikleri Nelerdir

Neodyum mıknatıs alaşımı içerisinde demir ve bor bulunur. Bu nadir toprak mıknatısının pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu nedenle de çoğu sektörde bu mıknatısı kullanmayı tercih etmektedir.

Neodyum Mıknatıs Nedir?

Neodyum mıknatıs, nadir toprak mıknatısları içerisinde en fazla kullanılanıdır. Neodyum mıknatıs, en güçlü mıknatıs türlerinden bir tanesidir. Manyetik alanları diğer mıknatıslara göre oldukça güçlüdür. Bu sebeple pek çok sektörde tercih edilmektedir. Mıknatıslar içerisinde demir, bakır ve çinko bulunmaktadır. Ancak neodyum mıknatısların özel izin ile üretilmesi gerekmektedir.

Neodyum mıknatıs özel izin ile üretildiği için oldukça değerli olması ile bilinmektedir. Bu mıknatısların Türkiye'de üretimi bulunmaz. Ancak özellikleri sebebi ile kolaylıkla alınıp satılabilmektedir. Neodyum mıknatıslar içerisinde samanyum, nikel, neodmiyum, demir, kobalt gibi değerli elementler bulunmaktadır. Bu elementler birbiri ile karıştırılıp neodyum mıknatıs elde edilmektedir.

İçerisindeki element yoğunlukları bağlı olarak farklı özellikler göstermektedirler. Bu mıknatıslar ateşe karşı direnci ve güçlü çekim özellikleri ile bilinmektedir. Bunun yanında farklı üstün özellikleri de bulunmaktadır.

Nerede Bulunur ve Özellikleri Nelerdir?

Neodyum mıknatıs özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir.

Haberin Devamı

En yüksek manyetik enerji alanı bulunur.

En yüksek artık manyetizma özelliği taşımaktadır.

En yüksek zorlayıcı kuvvetleri bulunmaktadır.

Korozyon direnci oldukça yüksektir.

10 yıllık bir sürede sadece %1 oranında enerjisinde kayıp meydana gelmektedir.

Farklı şekillerde üretilmektedir.

Endüstride farklı şekil ve boyutlarda mıknatıslara ihtiyaç olmaktadır. Bu nedenle ihtiyaca bağlı olarak farklı şekillerde ve boyutlarda üretilebilmektedir.

Metal detektörler, temizleme, filtreleme ve ayırma sistemlerinde, Akustik ekipmanlar içerisinde, tıbbi malzemelerde neodyum mıknatıs kullanılabilmektedir.