Eğitim Nizamı Cedit Nedir? Nizam-I Cedit Islahatları Ne Zaman, Hangi Padişah Zamanında Yapılmıştır?

Nizamı Cedit Nedir? Nizam-I Cedit Islahatları Ne Zaman, Hangi Padişah Zamanında Yapılmıştır?

02.12.2021 - 15:55 | Son Güncellenme:

Osmanlı döneminden gelmesi ile beraber en çok duyulan kelime grupları içerisinde nizam-ı Cedid gelmektedir. Bunu merak eden birçok kişi ise internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Peki Nizamı cedit nedir? Nizam-ı Cedit ıslahatları ne zaman, hangi padişah zamanında yapılmıştır detayları ile derledik.

Nizamı Cedit Nedir Nizam-I Cedit Islahatları Ne Zaman, Hangi Padişah Zamanında Yapılmıştır

Askeri bir terim olması ile beraber nizam-ı Cedid, Osmanlı döneminde öne çıkmış bir düzendir. Özellikle Ordu üzerinden önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Aynı zamanda bu konuda bir yenilik şekilde de değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

 Nizamı Cedit Nedir?

 Nizam-ı Cedid günümüz Türkçe karşılığı üzerinden ‘yeni düzen’ olarak ifade edilmektedir. Askeriyenin ıslah ile beraber yenileştirilmesi amacı üzerinden değerlendirilmiştir. Bu amaç altında oluşturulan askerler, özel olarak almış oldukları eğitim ile beraber öne çıkar.

 Nizam-I Cedit Islahatları Ne Zaman, Hangi Padişah Zamanında Yapılmıştır?

 Nizam-ı Cedid konusunda en çok merak edilen konular arasında, ne zaman ve hangi padişah tarafından yapıldığı geliyor. Özellikle bunun askeriye üzerinden bir ıslahat olduğunu söylemek mümkün. Türkçe karşılığı olarak yenileme ya da yenileşme şeklinde ifade edilebilir. 1717 yılında gerçekleştirilen nizam-ı Cedid, İstanbul'a gelen bir Fransız subayın öncülük ettiği çalışma doğrultusunda uygulanmıştır. Bu ise 1717 yılı ile beraber 3. Selim döneminde yapılmıştır. Amaç ise askeriyeyi yenilemek ve daha güçlü hale getirmektir. Bu yönü ile beraber orduda birçok farklı değişiklik yapıldığını söylemek mümkün.