EğitimNötralleşme Tepkimesi Nedir? Nötralleşme Tepkimesi Örnekleri Nelerdir?

Nötralleşme Tepkimesi Nedir? Nötralleşme Tepkimesi Örnekleri Nelerdir?

29.04.2021 - 02:53 | Son Güncellenme:

Asitler ve bazlar kimyada önemli konulardan bir tanesidir. Bunların birbiri ile karıştırılması kimyasal tepkime olarak isimlendirilmektedir. Asit ve bazın birleşmesi ile tuz ve su oluşumu meydana gelir. Nötralleşme tepkimesi nedir? Nötralleşme tepkimesi örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Nötralleşme Tepkimesi Nedir Nötralleşme Tepkimesi Örnekleri Nelerdir


Asit ve bazın kimyasal olarak birlşerek tuz ve su açığa çıkması nötralleşme olarak adlandırılmaktadır. İyonik bağlı bileşiklerim büyük bir kısmı kimyasal yapıda olan tuzlardır. Bunlara örnek olarak CaCO3, K2SO4 ve MgCl2 örnek olarak verilebilir.

Nötralleşme Tepkimesi Nedir?

Asitler ile bazların bir tepkimeye girmesi nötralleşme olarak isimlendirilir. Asit maddeler suya H+ iyonu verirken, bazlar ise OH- iyonu vermektedir. Bu iyonlardan biri artı diğeri ise eksi yüklüdür. Asitlerin ve bazların tepkimeye girmesi ile bu artı ve eksi iyonlar birbirlerinin etkisini yok eder. Böylece çözeltinin nötrleşmesini sağlarlar.

Bu şekilde meydana gelen olayla nötrleşme olarak isimlendirilmektedir. Nötrleşme olayının ardından tuz ve su açığa çıkmaktadır. H+ ve OH- iyonlarının bir araya gelmesi suyun oluşumunu sağlamaktadır.

Ancak her asit ile bazın tepkimeye girmesi sonucunda su oluşacağı söylenemez. Asitte bulunan hidrojen iyonu ile bazdaki hidroksit iyonu birleşirse o zaman su açığa çıkar. Bu da nötralleşme tepkimesi olarak bilinir.

Asitler ile bazların tepkimeye girerek tuz ve su oluşturması nötralleşme olarak bilinmektedir. Bu birleşme de tam nötralleşme olması halinde pH değeri 7 olmaktadır.

Nötralleşme Tepkimesi Örnekleri Nelerdir?

HCl + NaOH → NaCl + H2O

Bu tepkimede HCl asidi suya H+ iyonu verir. NaOH bazı ise OH- iyonu vermektedir. Na ile Cl iyonları ise NaCl isimli tuzun oluşmasını sağlamaktadır. H+ ve OH- iyonları su meydana getirir ve bunun sonucunda da nötrleşme meydana gelir.

CH3COOH + NaOH → CH3COONa + H2O

burada CH3COOG asetik asit olarak bilinir. NaOH ise sodyum hidroksittir. Bu tepkime sonucunda CH3COONa sodyum asetat tuzu oluşmaktadır. H2O ise sudur.

 

KEŞFETYENİ
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'

Cadde | 22.04.2025 - 10:36

Yıllar önce hayatını kaybeden şarkıcı İbrahim Erkal'ın eşi ''Bir yanımız her zaman eksik'' dedi.

Yazarlar