Eğitim Öğretim İlke Ve Yöntemleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Öğretim İlke Ve Yöntemleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

24.03.2022 - 17:20 | Son Güncellenme:

Eğitim ve öğretim alanında, geçmişten günümüze kadar birçok ilke benimsenmiş ve yöntem uygulanmıştır. Eğitim bilimi kapsamında uygulanan bu yöntemlerin bazıları başarılı olmuşken, bazıları değiştirilmiş ya da tamamen kaldırılmıştır. Öğretim ilke ve yöntemleri hakkında detayları derledik.

Öğretim İlke Ve Yöntemleri Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

Öğretim ilke ve yöntemleri hakkında kaleme alınan en önemli eserlerden bazıları şunlardır:

1- Server Tanilli - Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz
2- Alfred North Whitehead - Eğitimin Amaçları - Eğitimde Reform Çağrısı
3- Halis Ayhan - Eğitim Bilimine Giriş

Öğretim İlke ve Yöntemleri Nelerdir?

1- Açıklık İlkesi.

Müfredatta yer alan dersler, öğrencilerin anlayabileceği bir şekilde anlatılmalıdır. Dersin, herkes tarafından anlaşılması için, karışık ve muğlak ifadeler yerine sade bir dil kullanılmalıdır.

2- Güncellik İlkesi:

Güncellik ilkesi iki anlama gelir. İlk anlamı, derslerine, günün şartlarına ve güncel bilgilerine uygun bir içeriğe sahip olmasıdır. Eğitimde güncellik ilkesinin diğer anlamı ise, artık geçerli olmayan ve doğru kabul edilmeyen bilgilerin öğrencilerle paylaşılmamasıdır.

3- Somuttan Soyuta İlkesi:

Ders esnasında soyut kavramlar anlatılırken öncelikli olarak somut örnekler verilmelidir. Bu ilkenin uygulanması, soyut kavramların çok daha kısa bir sürede öğrenilmesine yardımcı olur.

4- Yaparak Öğrenme İlkesi:

Bu ilke, ezberci eğitim sistemine karşı çıkanlar tarafından geliştirilmiştir. Yaparak öğrenme ilkesinde uygulama ve gözlem esastır. Öğrenciler, pratik bilgileri kağıt üstünde değil, doğrudan doğruya yaparak öğrenir. Bu ilkenin hayata geçirilmesi için gerekli ekipmanların tedarik edilmesi gerekir.

5- Bilinenden Bilinmeyen İlkesi:

Öğrencilere yeni bilgileri, daha önce öğrendikleri bilgileri kullanarak anlatmaya, ''bilinenden bilinmeyen ilkesi'' denir. Bu ilke kısaca ''analoji'' olarak da adlandırılır.

6- Öğrenciye Göre Öğretim İlkesi:

Günümüzde, birçok eğitim kurumunda uygulanan bu ilke, öğrencilerin kapasitesine, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre eğitim verilmesi demektir.