Eğitim Olay Yazısı Nedir? Kısaca Olay Yazıları Nasıl Yazılır?

Olay Yazısı Nedir? Kısaca Olay Yazıları Nasıl Yazılır?

08.06.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:

Olay yazısı en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Olay yazısının özellikleri nelerdir? Olay yazısı edebi bir yazı çeşidi olarak bilinmektedir. Siz de olay yazısı ile ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Olay yazısı nedir? Kısaca olay yazıları nasıl yazılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Olay Yazısı Nedir Kısaca Olay Yazıları Nasıl Yazılır

Olay yazısı; serim, düğüm ve çözüm planı oluşturularak yazılmaktadır. Olay yazısı yapısal olarak kurgusal metinler olarak ifade edilebilir. Olay yazıları aynı zamanda da anlatmaya ve göstermeye bağlı metinler olarak da bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Olay Yazısı Nedir? 

Olay yazısı belirli bir dizime sahip olarak yazılmaktadır. Olay yazıları serim bölümü ile başlar. Serim bölümünde; karakterlerin ve ortamın tanıtımı yapılır. Hikaye ile ilgili olarak temeller atılır. Serim bölümünden hemen sonra ise düğüm bölümü gelmektedir. Okuyucunun asıl heyecanlandığı ve olayların hızın arttırdığı bölüm olarak ifade edilebilir. Bu bölümde hikaye karışık bir hal alır. Son olarak ise çözüm bölümü yer almaktadır. Çözüm bölümünde ise anlatılan hikaye artık bir sonuca bağlanır. 

Kısaca Olay Yazıları Nasıl Yazılır?

Olay yazılarının yazılmasında kullanılan birçok olay yazısı çeşidi bulunmaktadır. Olay yazısı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Hikaye (Öykü)

Röportaj

Haberin Devamı

Roman

Haber

Tiyatro

Gezi Yazısı

Senaryo

Günlük

Masal

Fabl

Hatıra olarak sayılabilir. 

Olay yazılarının yazılmasında serim, düğüm ve çözüm yazılarının bulunması oldukça önemlidir. Olay yazılarında; kişi, yer ve zaman gibi unsurların da yer alması gerekmektedir. Olay yazıları, kurgulanarak yazılan bir edebi tür olarak da ifade edilebilir. Hatıra, günlük ve gezi yazısı gibi türler ise kurgusal olmadıkları için düşünce yazıları olarak ifade edilebilirler. Manzum ya da düz yazı şeklinde anlatılan yazılar, olay yazıları olarak da ifade edilebilir.