EğitimOrganik Madde Nedir, Ne İşe Yarar? Biyolojide Organik Maddeler Konu Anlatımı

Organik Madde Nedir, Ne İşe Yarar? Biyolojide Organik Maddeler Konu Anlatımı

09.06.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:

Organik madde terimi biyolojinin önemli konularından bir tanesidir. Bu konu sınavlarda da sıklıkla çıkmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin iyi bir şekilde öğrenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Organik madde nedir, ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

Organik Madde Nedir, Ne İşe Yarar Biyolojide Organik Maddeler Konu Anlatımı

Organik maddeler, organizmaların sentezlemiş olduğu maddelerin genel ismidir. Hücrelerin enerji ihtiyaçlarını karşılayan bir takım maddeler, hücrenin yapı taşına katılan bazı maddeler ve canlılarda düzenleyici görev yapan bazı maddeler organik madde olarak isimlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Organik Madde Nedir, Ne İşe Yarar?

Canlıların sentezlemiş olduğu, hücre yapısında bulunan, hücrenin enerji ihtiyacını karşılayan, canlılarda düzenleyici görev yapan bir takım maddeler organik madde olarak isimlendirilmektedir. 

Organik maddeler 7 farklı grupta incelenir. Bunlar;

Hormonlar

Karbonhidratlar

Enzimler

Lipidler

Vitaminler

Proteinler

Nükleik Asitler şeklindedir.

Organik bileşikler içerisinde hidrojen, oksijen ve karbon bileşikleri bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; karbonhidrat, yağ ve proteinler verilebilmektedir. Organik maddeler monomorler ile polimerlerden meydana gelir. Temel element olarak yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen bulunmaktadır. Bunların dışında yapısında kükürt, azot ya da fosfor gibi elementler de bulunabilmektedir.

Haberin Devamı

 Karbon bileşiklerinin bulunduğu her element organik bileşik ismini almaz. Çünkü inorganik özellik gösteren bileşik yapılarında da karbon bulunduğu bilinmektedir. Ancak organik maddelerde çeşitlilik olmasının asıl nedeni yapılarında karbon bulundurmalarıdır. Mesela; yağların yapılarında oksijen bulunmaz. Ancak enerjinin depolanması için uzun hidrokarbon zincirler vardır. Karbon atomları kolay bir şekilde kimyasal bağlar kurabilmektedir. 

Canlılara enerji sağlayan besin kaynaklarının temel bileşeni de karbondur. Bu maddelerin inorganik maddelerden farkı ise enerji vermeleridir. İnorganik maddeler ototrof canlılar tarafından kullanılarak organik maddelere dönüştürülebilir. Bu duruma fotosentez iyi bir örnektir. 

Canlı yapısında yağ, karbonhidrat ve protein gibi organik bileşikler bulunmaktadır. Canlılığın devamı için önemli olan organik bileşik görevleri metabolik olaylara katılmaları, yapı maddesi olmaları, enerji vermeleri, yapıcı-onarıcı olmaları şeklinde sıralanabilir.

KEŞFETYENİ
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali

Cadde | 01.05.2025 - 09:28

Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can Aslantuğ babasının boyunu geçti. Son halini görenler babasının gençliği diyor..

Yazarlar