Eğitim Ova Nedir, Nasıl Oluşur? Ovanın Özellikleri Nelerdir?

Ova Nedir, Nasıl Oluşur? Ovanın Özellikleri Nelerdir?

07.04.2022 - 17:16 | Son Güncellenme:

Coğrafya alanında birçok yer şekli bulunmaktadır. Bunlardan biriside ova olarak bilinmektedir. Ovalar oluşum yönünden farklı özellikleri ile dikkat çekmektedirler. Ayrıca ovaların birçok çeşidi olduğu da görülmektedir. Her ova çeşidi kendine has özellikleri ile belirgin olmaktadır. Ova nedir, nasıl oluşur? Ovanın özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Ova Nedir, Nasıl Oluşur Ovanın Özellikleri Nelerdir

Türkiye'de oldukça büyük ovalar olduğu gibi daha küçük ovalarda bulunmaktadır. Bunun yanında ova türlerinin oluşumu farklı özelliklerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Ova Nedir, Nasıl Oluşur?

Ova, akarsuların taşımış oldukları alüvyonların birikmesi sonucu ortaya çıkan az engebeli düzlükler verilen isimdir. Ovalar farklı büyüklükte ve yapıda olabilmektedir. Bundan dolayı değişik ova türleri görülmektedir.

Ovaların oluşumu iki farklı etkene bağlı olmaktadır. Bu iki etkende ova oluşumunda önemlidir. Bu etkenler;

- Yer kabuğunda meydana gelen hareketlenme,

Haberin Devamı

- Akarsularla birlikte taşınan alüvyonların birikmesi.

Yukarıda yer alan iki etkene bağlı olarak ova oluşumu görülmektedir. Burada en önemli unsur akarsulardır. Çünkü akarsular alüvyonları taşıyarak ova oluşumuna büyük oranda etki etmektedirler. Ayrıca yer kabuğundaki hareketlenmede ova oluşumunda ikinci bir etkendir.

Ovanın Özellikleri Nelerdir?

Ovanın birçok farklı özelliği vardır ve bu özellikler ova türlerini tanımaya yardımcı olmaktadır.

Ova türleri ve özellikleri;

1. Delta Ovaları

Üçgene benzeyen bu ova türünde akarsuların taşıdığı alüvyonlar etkilidir. Kıyıların sığ olması ve akarsu yükünün çok olması delta ovası oluşumuna önemli derecede etki etmektedir.

2. Tektonik Yapılı Ovalar

Yer kabuğunda meydana gelen hareketlenme ile tektonik yapılı ovalar meydana gelmektedir. Türkiye'de oldukça çok tektonik yapılı ova bulunmaktadır.

3. Karstik Yapılı Ovalar

Kireç taşı ve kaya tuzu şeklindeki karstik alanlarda çözülme sonucu oluşan düzlükler karstik yapılı ovalar denilmektedir. Bu alanlar verimsiz olarak dikkat çekmektedir.