Eğitim Özdirenç Nedir, Nelere Bağlıdır? Özdirenç Formulü Nedir?

Özdirenç Nedir, Nelere Bağlıdır? Özdirenç Formulü Nedir?

24.03.2022 - 02:15 | Son Güncellenme:

Fizik dersi konularından biri olan özdirenç hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu konulara meraklı ve ilgili olan kişiler yaptıkları araştırma sonucunda çeşitli hesaplamaları daha kolay gerçekleştirmektedir. Özdireç elektrik devrelerinde akıma karşı koruma sağlama olarak tanımlanmaktadır. Özellikle fizik konularında sıklıkla geçen bu tanım pek çok kişinin araştırma isteği olduğu alanlardan biridir. Özdirenç nedir, nelere bağlıdır ve formülü nedir detayları ile derledik.

Özdirenç Nedir, Nelere Bağlıdır Özdirenç Formulü Nedir

Özdirenç uçtan uca hareket den elektrik devlerinde oluşan akım olarak bilinmektedir. Fizik derslerinde öğrencilerin sıklıkla karşılarına çıkan bu konu çeşitli sorular içerisinde de bilinmesi gereken içeriklerden biridir. Bu konuyu araştıran ve formülünü kullanmayı öğrenen pek çok kişi tüm konulara aşina olmaktadır.

Haberin Devamı

 Özdirenç Nedir ve Nelere Bağlıdır?

 Özdirenç kuvvet olarak tanımlanamaz. Elektrik kabloları arasındaki uçtan uca akımı sağlayan direnç çeşitlerinden biridir. Kablo içerisinde bulunan akımı diğer geçen yüklere karşı korumaktadır. Elektromanyetik aletler ile kullanılmaktadır. Özdirenç akımı uzunluk, kesit ve boyuna bağlıdır.

 Özdirenç Formülü Nedir?

 Özdirenç formülü R simgesi ile gösterilmektedir. Birimi ohm'dur. Formülü R=ρAL​'dir.